Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A nyíregyházi Huszár-telepen edződött, most roma hős lehet

| 2018. 04. 03. | 19:10:00
Sokan anyának, mamának szólítják.
A nyíregyházi Huszár-telepen edződött, most roma hős lehet
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Roma Sajtóközpont és a roma civil szervezeteket tömörítő Állandó Roma Értekezlet idén negyedik alkalommal adja át az év hétköznapi roma hősének járó Aranypánt-díjat. A jelöltek között egy zsákai asszony is szerepel.

Kapinné Balázs Lejla a zsákai Micimackó Lakásotthon vezetője, ahol nyolc gyerek lakik.

– Nehéz volt gyerekkoromban, amíg édesanyám nekünk hármunknak megvette a cipőt, addig ő papucsban járt télvíz idején. Szerette volna, hogy tanuljunk, és habár ő nem tudott segíteni, szerencsére mindig volt legalább egy tanár, aki figyelt arra, hogy ne kallódhassak el – mondta.

A családjából elsőként ment egyetemre.

Gyerekkorában orvos szeretett volna lenni, ám a mentőzéssel járó izgalom és dinamika elcsábította, így mentőtisztnek tanult. Tanulmányaiba egy baleset szólt közbe, ott kellett igazán felnőnie, mikor elengedte ezt a gyerekkori álmát. Mint mondja, egész életében ez volt az egyetlen dolog, amit félbehagyott, így a test gyógyításáról váltott a lélek jóllétének segítésére. A szociális tanulmányokat hamar megszerette, bár az elején azt gondolta, hogy sosem lesz benne jó, gyengének tartotta a saját lelkét hozzá. Az azóta eltelt idő ezt cáfolja.

Kapinné Balázs Lejla egyetemi gyakorlatát a nyíregyházi Huszár-telepen, egy romák által sűrűn lakott területen töltötte. Itt érte az egyik első sikerélménye: egy olyan gyermeket sikerült szólásra bírnia, aki a sok, őt ért bántás miatt nem volt hajlandó szóban kommukálni senkivel, a testvérét kivéve. A kicsivel addig-addig játszott, hogy elkezdett hozzá beszélni. Most a lakásotthonban 8 gyerekről gondoskodik a kollégáival, közülük sokan anyának, mamának hívják, a viszonyuk bensőséges. Hatórás a munkaideje, amit sosem tud betartani, ugyanis tudja, ha ő nem foglalkozik ezekkel a fiatalokkal, nem figyel arra, amit mondanak, más sem fog. – Ők gyerekek, itt vannak egyedül a nagy ismeretlenben, nagyon rossz körülmények közül érkeznek ide sokan. De itt vannak, haladnak, nem bukdácsolnak már. Van érettségizőnk, szakmázónk, általános iskolásunk.

Nézze meg a többi jelöltet is, és szavazzon ITT!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés