Hirdetés

Maki bébik lepték el a Nyíregyházi Állatparkot

sostozoo.hu

2018.04.17. 13:06

Maki bébik lepték el a Nyíregyházi Állatparkot
Fotó: sostozoo.hu

Igazi baby boom.

Hirdetés

2 héten belül belül négy katta (Lemur catta) született a Nyíregyházi Állatparkban. A leginkább mesebeli manócskákra hasonlító állatok 4.5 hónapnyi vemhesség után jöttek a világra. Míg a legifjabbak anyjuk hasán csimpaszkodva töltik mindennapjaikat, az idősebb kölykök már olykor a felnőttek hátán lovagolnak.

Az újszülött gyűrűsfarkú makik kék szemmel jönnek a világra, de szemük pár nap után élénksárga színűvé változik.

Öt hónapos korukig anyatejjel táplálkoznak, de két hónaposan már szemezgetni fognak a gyümölcsökből, zöldségekből, hajtásokból és levelekből is. A Madagaszkár című animációs filmből ismert állatok könnyen felismerhetők hosszú, gyűrűs mintázatú farkukról, - innen a magyar nevük is - amelyet járás közben magasra emelnek. 

Madagaszkár déli és délnyugati részén fekvő erdőkben honosok, a többi makifélétől ellentétben sokat tartózkodnak a talajon. Szociális struktúrájuk egyedülálló az emlősök körében, ugyanis az összes felnőtt nőstény domináns a csapat ivarérett hímjeivel szemben. Az egyik legszembetűnőbb társas viselkedésük a közös napfürdőzés a kora reggeli órákban. A csoport minden nőstény tagja részt vesz a kicsik nevelésében, sőt az anyák egymás között is cserélgetik a kölyköket. A katták általában egyetlen utódot hoznak világra, de az ikerszülés sem ritkaság.

A Nyíregyházi Állatpark több gyűrűsfarkú maki család él, s mivel meghatározott a szaporodási időszak, így a kicsik is általában hasonló időben születnek. A gyűrűsfarkú makik a vendégek nagy kedvencei, így az egyik agglegényekből álló csapat közé, vendégeink is besétálhatnak.

Áprilisban hétvégente, míg májustól minden nap nyitva lesz a maki erdő.

Nyíregyházi Állatpark

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés