Hirdetés

Mindent a nőkért!

Szabolcsihír

2018.04.14. 10:00

Mindent a nőkért!
Szülésznők a határon innen és azon túlról

A kórházi protokollok felett eljárt az idő. Nyíregyházán van megoldás.

Hirdetés

A NŐK… belőlük indul minden élet – ők azok, akik összetartják a családot, általuk gyarapszik az ország, ők nevelik bölcsődékben, óvodákban gyermekeinket – ápolnak és virrasztanak, betegágyunk mellet, születnek kezeik között gyermekeink. A nők szerepének nagysága vitathatatlan.

A Mindent a Nőkért Alapítvány célkitűzései a nők jogainak védelméről, minden életkoruknak megfelelő egészségfejlesztéséről és pszichés támogatásáról szólnak.

Sajnos ma Magyarországon a legégetőbb probléma a nők körében a várandósság és szülés körül kialakult elégedetlenség és a szülészeti történések miatt kialakult lelki törések okán gyermekvállalási hajlandóság csökkenése.

Soha nem szeretnék többet szülni , bár szeretem a gyermekem, de azóta nem vagyok önmagam a negatív abúzusok miatt. Ilyen és még ettől is megdöbbentőbb mondatokat lehet olvasni a kismamafórumokon. Az anyukák elrettentő részletességgel számolnak be arról, milyen kálváriákat éltek meg a szülés közben és után. A legtöbbször azt írják le, hogy az ápolók, szülésznők le vannak terhelve, és éppen senki sincs, aki segítene rajtuk a legnehezebb percekben, mások meg arról beszélnek, hogy nincs, aki felvilágosítsa őket, mi a teendőjük az első napokban.

Talán kevesen tudják, hogy Magyarországon kórházi protokoll szabályozza a szülészetek munkáját. Csakhogy a legtöbb protokoll felett már eljárt az idő.

A kismamák igényei szerint!

– Elég volt abból, hogy sablon szerint működik a szülés, nincs fejlődés és fejlesztés a szülészeteken – ezt már Incze Tímea hangsúlyozza. A diplomás szülésznő a Minden Nőkért Alapítvány tagja. Ez a civil szervezet azt a célt tűzte ki, hogy oktatással, szemléletváltással javítja a nők, a csecsemők és gyerekek életminőségét itthon és határokon túl is.

Az alapítványt 2017-ben alapította, Dr. Finna Péter, a FINNAMED Magánklinika orvos igazgatója, aki minden igényt kielégítő magas szakmai színvonalú három szülőszobával, magasan felszerelt szülészeti műtővel és újszülött részleggel alakított magánszülészeti ellátó központot.

Az orvosigazgató a saját családjában végigkísért születések és párja révén került kapcsolatba a szülészet csodálatos világával. Ezért is alapította meg az alapítványt, hogy ezen keresztül segíthessen. A közel egyéves alapítvány „fiatal kora” ellenére komoly célokat tűzött ki maga elé. Felvették a kapcsolatot a nagy múltú International Confederation of Midwives-szal (a Szülésznők Nemzetközi Szervezetével). Egyrészt szeretnék, ha a szülésznők, szakdolgozók folyamatos képzéseken vennének részt, kialakulna a szakmán belül egyfajta egyénközpontú szemléletváltás és a szakdolgozók kompetenciái szerinti működés és megbecsülés. A Mindent a Nőkért Alapítvány szerint az sem lenne baj, ha a döntéshozók is megértenék a célkitűzéseiket és akár jogszabályok szintjén is segítenék az erőfeszítéseiket.  

– Nem megengedhető, hogy a kismamákon akaratuktól függetlenül végezzenek beavatkozásokat és a megkérdezésük nélkül döntsenek róluk és gyermekükről. Ezért is vettük fel a kapcsolatot, az International Confederation of Midwives-szal. Nagy szerencsénk, hogy 2016-ban az egyik tagunk, Szilágyi Enikő megnyert egy nemzetközi pályázatot így Dániában tanulhatta meg az új szakmai irányelveket egy ICM által szervezett vezetői továbbképzésen. Fura dolog, de korábban a 119 országot tömörítő ICM-ben Magyarország még csak nem is képviseltette magát.

2017-ben Szilágyi Enikőt, mint fiatal kelet-európai vezetőt és Incze Tímeát delegáltként hívták meg Torontóba, a szülésznők legnagyobb világkongresszusára. – Ez nagy elismerés a világ szülésznői szervezetétől – meséli Szilágyi Enikő, akinek a küldetése lett, hogy Magyarország is csatlakozzon ehhez a magasan elismert szakmai szervezethez.

– 2017-ben tétlenkedésre nem volt lehetőség. Már a hazatérés után két hónappal később országos konferenciát sikerült lebonyolítani a Mindent A Nőkért Alapítványnak. A tudományos értekezés célja volt, hogy szakmai berkeken belül megismertessük a célkitűzéseinket. Nagyon hasznos volt az I. Konferencia a Várandósgondozásért és Természetes Szülésért. A szakma legnagyobbjai képviseltették magukat – közülük kiemelve nagy tanítónkat, dr. prof. Papp Zoltánt, akinek tankönyveiből tanulnak az orvosaink, szülésznőink. Jelen volt, sőt legnagyobb segítőként és támogatóként állt mögénk példaképünk, Dr. Pap Károly, aki a Magyar Nőorvos Társaság Titkára és az SZSZBMK és Egyetemi Oktatókórház osztályvezető Főorvosa. Sajnos Magyarországon nem volt olyan egyesület, amelyek a szülésznők érdekeit, elveit képviselnék, támogatnánk. Így megmagyarázható az is, hogy nem volt esély arra sem eddig, hogy csatlakozzunk az ICM-hez. A konferencia zárásaként legsürgetőbb feladatunkul tűztük ki a Magyar Szülésznők Egyesületének megalapítását.

A 2017. október 23-i alapítóülésen erre sor került.

Incze Tímea azt mondja, 2018-ban sűrű programjuk lesz:

– Fontosnak tartjuk a fiatalok egészség nevelését, hitvallásunk a megelőzés. Modernkori, érthető, lényegre törő, újszerű szexuális felvilágosító programot dolgoztunk ki. Az év első felében felkeressük a megye 26 középiskoláját, és a 9- 10. osztályos tanulókat szexuális és párkapcsolati tanácsokkal látunk el.

Május 5. a Nemzetközi Bábanap. A szívügyünk a hivatásunk, a szülésznői szakma méltó helyére emelése. A Magyar Szülésznői Egyesület munkáját segítve szervezünk egy felvonulást, és támogatjuk az egyesület ICM-hez történő csatlakozását.

Idén is megrendezzük, a tavalyi nagysikerű konferenciánk folytatását, ahová segítünk minél több szakmabelinek a részvételében. 4 napos intenzív tovább képzést tervezünk, ahol minél inkább olyan témákban tanulhatunk, amelyekről a kórházakban és iskolákban nem esik szó.

– Idén a legnagyobb célkitűzéseinkkel a határokat is átlépjük. Elmaradott, hátrányos helyzetű országokban is próbáljuk az új módszereket meghonosítani, az előttünk járó országoktól pedig tanulni fogunk. Ellátogatunk a szülésznőképzés fellegvárába (Új-Zélandra), és a legelmaradottabb Afrikai országokba is. A tapasztalatainkról novemberben egy általunk szervezett, hazánkban megrendezett nemzetközi konferencián számolunk be, ahova megkíséreljük a szakma képviselőit meghívni egy találkozóra, ahol beszámolunk arról, hogyan is látják más országokban a szülészet, gyermekvállalás, anyaság helyzetét.
Finnamed

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés