Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nemes célt tűztek ki Kisvárdán

| 2018. 04. 27. | 17:52:00
Több száz millió forintos projekt.
Nemes célt tűztek ki Kisvárdán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A korai iskolaelhagyás csökkentésére, a szakképzésben tanulók alapkészségeinek fejlesztésére indított egy több mint 520 millió forint értékű programot a Kisvárdai Szakképzési Centrum, a projekt nyitórendezvényét április 27-én tartották a felső-szabolcsi kisvárosban.

Az eseményen Szőke Enikő projektmenedzser elmondta, a 2014-es adatok szerint a korai iskolaelhagyás aránya az Európai Unió huszonnyolc tagállamában átlagosan 11,1 százalék, míg Magyarországon 11,4 százalék volt, a szakképzésben tanulók lemorzsolódási aránya azonban mintegy 30 százalékos.

A 2017 szeptemberében indított, a térségi szakképzési centrumok számára a Nemzetgazdasági Minisztérium által kiírt pályázat ennek a csökkentését tűzte ki célul, a kiíráson az öt intézménnyel rendelkező mintegy háromezer diákot oktató Kisvárdai Szakképzési Centrum több mint 521 millió forintot nyert el.

A 2020-ig tartó programba elsősorban a hátrányos helyzetű roma diákokat szeretnék bevonni, a 9. évfolyamon tanuló diákok számára készség- és kompetenciafejlesztő foglalkozásokat, pályaválasztási tanácsadást szerveznek, a bevont tanulókból pedig úgynevezett tanulói csoportokat alakítanak ki - ismertette Szőke Enikő.

A projekt keretében szakértői munkacsoportot hoznak létre, a pedagógusok továbbképzéseken vehetnek részt, az eszközbeszerzések segítségével pedig a tanulók megismerkedhetnek például a 3D-s technológiával, a robotépítéssel és a lézertechnológiával is. A programban emellett drogprevenciós és mentálhigiénés foglalkozásokat és tehetséggondozási tevékenységet egyaránt indítanak majd.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés