Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Most jó lenni katonának

| 2018. 05. 22. | 22:26:00
A Zrínyi programról is szó volt Nyíregyházán.
Most jó lenni katonának
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Most jó lenni katonának – ez a címe a 150 éves Jósa András Múzeumban Bene János történész, címzetes múzeumigazgató szervezésében zajló előadássorozatnak.

Kedden dr. Böröndi Gábor tábornok tartott volna előadást, aki azonban nem tudott eljönni, mert ő lesz az új vezérkari főnök, Korom Ferenc első helyettese. Helyette Deme László ezredes jött Nyíregyházára, hogy népes hallgatóság előtt az átalakuló honvédségről, a Zrínyi programról tartson előadást.

Szó esett a globális biztonságpolitikáról, mely miatt a honvédség is változik. Számítani kell arra, hogy minden ország növelni fogja a védelmi kiadásait, egyre többet költenek majd fegyverekre, s várhatóan ez így lesz hazánkban is.

Cél, hogy a megváltozott biztonsági környezetben a magyar honvédség képes legyen az ország szuverenitásának biztosítására, s ebben számítanak a fiatalokra, az y és z generációra.

A Zrínyi terv alapján 2026-ra megújul a magyar honvédség. A sajtó is beszámolt arról, hogy a légierő már két új repülővel gazdagodott, ezek a stratégiai légi szállításban játszanak fontos szerepet, hiszen a magyarok a világ több pontján – Irak, Afganisztán, Koszovó, Ciprus – teljesítenek szolgálatot békemissziókban.

Átalakul a képzés, melyben egyre nagyobb szerepet kap az informatika, logisztika.

Kérdésre válaszolva szó esett arról is, hogy a honvédséggel párhuzamosan a magyar hadiipar is megújul, valamint arról, hogy az utóbbi időszakban megváltozott a hadszíntér, ma a kibertérben, puskalövések nélkül is lehet támadást indítani. A hekkerek képesek az elektromos hálózatot megbénítani.

Egy középiskolás diák arra volt kíváncsi, milyen új dolgot tud mutatni nekik a honvédség, amitől vonzó lehet ez a pálya. Hiszen a katonaéletet a kötöttség és a veszély jellemzi, ez annyira nem vonzó.

A válasz erre az volt, hogy valóban nagy szükség van szakemberekre, kőművesekre, hegesztőkre, orvosokra, de ha nem akar senki katona lenni, akkor ki védi meg az országot, az embereket, az értékeiket. Ahol a közelmúltban háború volt, ott nem kérdés, hogy legyen-e katona a fiatal vagy sem. A katonaság mellett szól a változatos élet, a tanulási lehetőségek, s bár vannak veszélyek, jó érzés leküzdeni a kihívásokat. Jó dolog csapatban dolgozni, és egy misszióból hazatérve az ember tudja értékelni, amikor csapból folyik a víz, van áram. És persze az is fontos, hogy napi egy óra sportolási lehetőség benne van a munkaidőben. A katonaélet szépségeiről szólva azt is elmondta az ezredes, hogy itt csapatban, társakkal, társsal kell minden feladatot megoldani.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés