Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Világvándorok találkoznak Nyíregyházán

| 2018. 05. 25. | 09:57:00
Állati jó bemutatkozási lehetőséget kapnak.
Világvándorok találkoznak Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A XII. Világvándor Találkozót szervezi meg május 25-27 között az Arany János Tehetséggondozó Program keretein belül a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium.  A tematikus rendezvény célja, hogy az ország öt városából érkező 36 diák összemérje tudását és egy feledhetetlen, kulturális programokban és élményekben gazdag hétvégét töltsön el a szabolcsi megyeszékhelyen.

A kezdeményezést még 12 évvel ezelőtt a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium hívta életre, azóta Székesfehérvárral felváltva rendezik meg a vetélkedőt.

Jelenleg ez az egyetlen olyan, diákoknak szóló verseny, amely több műveltségi területet lefed és nem tantárgyspecifikus. A szervezők kíváncsiak arra, mit tudnak a mai fiatalok az Európai Unióról, a sportról, a művészetekről, a tudományról, az élővilágról és a művészetekről.

Minden évben más-más témába kell beleásni magukat a versenyzőknek. Idén az „Állati Európa” alcímet kapta a megmérettetés.

Május utolsó hétvégéjén Kisvárdáról, Mezőberényből, Debrecenből, Szegedről érkezik egy- egy, Székesfehérvárról pedig két csapat. Összesen 36 középiskolás tanuló vesz részt a megmérettetésben. A csapatoknak, ahhoz, hogy a nyíregyházi döntőben részt vegyenek egy 13+1 kérésből álló TOTÓ-t kellett kitölteni, valamint elkészíteni egy 6 perces kisfilmet egy-egy állatmese alapján. A verseny három napja alatt érdekes programok várnak a résztvevőkre.

Pénteken délután „Állati jó” bemutatkozással veszi kezdetét a verseny.

A diákok állati karaktert öltve jelenítik meg az adott, választott ország ikonikus, vagy őshonos élőlényét. Az előadás alapjául Lázár Ervin A nagy madár című novellája szolgál a diákoknak.

Szombaton a csapatok „állati küldetésen” vesznek részt a Nyíregyházi Állatparkban, este pedig minden csapat bemutatja a döntőbe kerüléshez szükséges kisfilmet, amit a többiek pontoznak.

Vasárnap diákparlament-vitafórumon vesznek részt a döntőbe jutottak. Téma: Az EU környezetvédelme, avagy hogyan egyeztethető össze a gazdasági fejlődés és a környezetvédelem?

A programokat a szervezők úgy állították össze, hogy a feladatok megoldása közben a részvevők megismerkednek Nyíregyháza nevezetességeivel, turisztikai attrakcióival. A versenyben csak olyan középiskolák vehetnek részt, ahol működik az Arany János Tehetséggondozó Program.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés