Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

2016-ban maradt anya nélkül 9 gyerek Hajdúdorogon. Hogy vannak?

| 2018. 06. 12. | 10:18:00
Debrecentől Nyíregyházáig, de még a határon túlról is rengetegen segítettek.
2016-ban maradt anya nélkül 9 gyerek Hajdúdorogon. Hogy vannak?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bizonyára sokan emlékeznek rá, először a Cívishír számolt be róla 2016 nyarán, hogy hirtelen félárván maradt 9 gyermek Hajdúdorogon, a legkisebb alig pár hónapos volt akkor. A hír aztán bejárta a sajtót, az egész ország megmozdult a cigány családért, amit az apa azóta is példásan összetart.

Rémálma, hogy elvehetik tőle gyermekeit

– Megvagyunk – feleli csendesen a vonalvégen Makula László. A hajdúdorogi férfi hangjából szomorúságot, fáradtságot érzek, de átsüt a kedvesség is, örül, hogy valaki érdeklődik hogylétük felől. Két éve még egymásnak adták a kilincset a segíteni akarók, az újságírók, szerveztek nekik gyűjtést is jó szándékú emberek, aztán, mintha kicsit megkopott volna az érdeklődés. Pedig a problémák, a bajok csöppet sem csökkentek az elmúlt két esztendőben.

Makula Lászlónak egyik napról a másikra változott meg az élete. Semmi előjele nem volt a közelgő tragédiának: 2016 áprilisában egy reggel arra ébredt, hogy 38 éves felesége nem kel fel az ágyból. Azonnal hívta a mentőket, de már nem tudtak segíteni az asszonyon. Később kiderült: tüdőembóliában hunyt el.

Pedig éppen hogy volt, lett volna miért élnie: két héttel korábban megszületett a legkisebb, kilencedik gyermeke.

A kilenc gyerekkel, köztük a kéthetes csöppséggel egyedül maradt férfinak nem volt ideje elhagyni magát, elvesztett, szeretett feleségét gyászolni, a gyerekekben kellett tartania a lelket, a legkisebbről pedig gondoskodni. Egyszerre apjuk és anyjuk, hisz mindkét szerepben helyt kell állnia. Etetni, ruházni, iskolába, óvodába indítani őket, beszélni, járni, beszélni tanítani a legkisebbet. Akinek a szókincsében egy szó értelmetlen marad: mama.

A család, míg az édesanyát el nem vesztette, szerény körülmények között, de nagy szeretetben élt. A feleség halála után az apára és legidősebb lányára hárultak a háztartási teendők.

És persze jöttek, jönnek a gondok. Nemrég az orvosi rendelő várójában ellopták a szatyrát, míg a picivel odabent volt. Minden iratát újra kellett csináltatnia. A nyárfa, amely már akkor is az udvaron állt, amikor odaköltöztek, elöregedett, félő, hogy rádől a házra, ki kellene vágatni, de nincs rá pénze. A fürdőszobában felesége halála óta kétszer is volt csőrepedés. Ekkora család nem maradhat víz nélkül, az édesapa maga látott hozzá a javításhoz, majd, ahogy a tévében látta, a sérült falon a csempézéshez. Lászlónak nincs szakmája, de, mint mondja, mindenhez ért, ami a ház körüli teendőket illeti. Fest, főz, takarít, mos, gondozza a kiskertet.

Azóta unoka is született

Nagy segítsége a legidősebb lánya, aki – újságolja már boldogabb hangon Makula László – most már maga is édesanya, nemrég született meg a kisfia. A fiatalok maradtak a szülői házban, az újdonsült nagypapa a nyári konyhát alakította át számukra.

Makula László mindennél fontosabbnak tartja a család egyben tartását. Mindent megtesz annak érdekében, hogy el tudja látni gyermekeit. Szinte retteg attól, hogy elveszik tőle őket. Mert azt nem élné túl, ha bármelyiket is elvinnék tőle. Nemrég kapott valahonnan egy kis festéket, most a lakást festi, hogy senki ne találhasson benne hibát, ami miatt meg kellene válnia imádott gyerekeitől.

Munkát vállalni még nem tud, mert a legkisebbel van otthon. Kimondani talán sok, hogy havi 200 ezer forintból élnek. De ha azt vesszük, hogy az édesapa reggelente 3-4 kenyérrel tér haza a boltból, akkor láthatjuk, ennyi éhes szájat etetni nem egyszerű feladat.

A gyerekeknek nem mondhatom, hogy nincs mit enni, ha éhesek! – mondja.

Amire nagy szükségük lenne: tartós élelmiszer, a kicsinek tápszer, ruha, cipő, hogy tisztán, rendben tudja járatni őket. Ősztől pedig nagy változás történik a család életében: Évike, aki befejezte az általánost, Debrecenbe fog járni középiskolába, kollégista lesz. Őt is útnak kell majd indítani.

Nagy segítségükre van a görög katolikus lelkész János atya, aki valószínűleg a lelket is tartja az édesapában, hogy egyedül is helyt tudjon állni a család összetartásában. Meg sok mindenben. Nincs egyszerű helyzetben ma egy roma család.

A gyermekek ruha és cipőméretét megadta az édesapa, de mikor arról kérdeztem, neki mire lenne szüksége, azt felelte: az nem érdekes, ő elhordja a régi holmiját, az a fontos, hogy a gyerekek ne nélkülözzenek. Szívesen venne részt ruhacserében is, ha találna olyan családokat, ahol az övéitől nagyobb és kisebb gyerekek vannak, mert akkor az övéi kinőtt holmijait oda tudná adni viszonzásképp. Most úgy tesz, hogy a kinőtt ruhákat becsomagolja, és odaadja János atyának, hogy juttassa el rászorulókhoz.

Szerveztek nekik korábban gyűjtést több helyen is, többek között a Cívishír is, amit ezúton is nagyon köszön, de, panaszolja az édesapa, nem mind érkezett meg hozzájuk, valahogy elkeveredtek. Ezért lenne fontos, hogy azok, akik a Makula családot szeretnék támogatni, közvetlenül nekik juttatnák el az adományukat.

A most mindössze 41 éves férfi kapott már olyan tanácsot, hogy nősüljön meg újra, de erről hallani sem akar.  – Nem tudnának új anyát megszokni a gyermekeim – érvel. Egyébként is: nincs nap, hogy ne gondolna elvesztett párjára, ne menne ki hozzá a temetőbe, hogy emlékezzen arra, mennyire boldogok voltak együtt.

Cservenyák Katalin

Méretek

  • Patrícia (19) cipő: 39-40, ruha: XL
  • Éva Anna (17) cipő: 40, ruha: XL
  • Gedeon (15) cipő: 40, ruha: L
  • Ágnes (11) cipő: 34-35, ruha: 128
  • Levente Ottó (9) cipő: 34, ruha: 128
  • Montika (8, ő tartós beteg kislány) cipő: 30, ruha: 120
  • Roland (7) cipő: 29, ruha: 110-120
  • Julcsika (5) cipő: 28, ruha: 110
  • Maximilian (2 év 3 hónapos)
  • Az unoka 4 hónapos kisfiú: ruha: 95-96

Aki segíteni szeretne Makuláékon az alábbi címre juttathatja el adományát:

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés