Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fellázadtak a tiszavasvári közmunkások

| 2018. 06. 25. | 10:04:00
Petíciót fogalmaztak meg.
Fellázadtak a tiszavasvári közmunkások
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Petícióban követelik a tiszavasvári romák, hogy ne legyen kötelező méltatlan munkát elfogadniuk. Ebben még a jobbikos Zagyva Gy. Gyula is támogatja őket - írja a Népszava.

"Nem értek egyet azzal a törvényi szabályozással, amely előírja, hogy az álláskereső, vagy a közfoglalkoztatott köteles elfogadni az állami közfoglalkoztatási szerv által részére felajánlott megfelelőnek nyilvánított munkahelyet. Magyarország Alaptörvénye szerint mindenkinek joga van a munka és a foglalkozás szabad megválasztásához, valamint a vállalkozáshoz. Képességeinek és lehetőségeinek megfelelő munkavégzéssel mindenki köteles hozzájárulni a közösség gyarapodásához" – áll a petícióban, amelyet több mint ötvenen írtak alá Tiszavasváriban, zömmel az úgynevezett „bűdi városrészben” élő romák közül.

Korábban tucatnyi közmunkást akart átirányítani a munkaügyi központ egy közeli baromfi-feldolgozóba, de senki sem akarta vállalni a részben megerőltető, részben pedig kiszámíthatatlan munkakörülményeket, amiért alig pár ezer forinttal kaptak volna többet, mint a közmunkában. Viszont, mint a lapnak nyilatkozták,

tizenkét órát is dolgoztatják az embert, túlórapénzt nem fizetnek, és azt is hallották, hogy nem vették volna fel őket rendes állásba, csak napi bejelentéssel. Pár ezer forintos többletért elvesztették volna a közétkeztetési lehetőséget és a lakhatási támogatást, amit közmunkásként megkapnak.

Egy Budapesten élő, szintén roma származású szakértőt kértek fel érdekeik képviseletére. Horváth Ferenc fogalmazta meg a petíciót is, amelyben leírták: szerintük senki nem kényszeríthető olyan munkáltatóval munkaviszonyba, akivel munkaszerződést nem kötött és nem is kíván kötni, akinél munkát végezni egyáltalában nem akar. A petícióban azt is kérték: vegyék őket emberszámba.

A cikk kitér arra kis, mit kockáztat, aki mégsem vállalja a munkát:

  • 3 hónapra ki kell zárni a közfoglalkoztatásból,
  • törölni kell az álláskeresők nyilvántartásából (újbóli nyilvántartásba vételére csak a törléstől számított 60 napot követően kerülhet sor)
  • meg kell szüntetni az aktív korúak ellátására való jogosultságát.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés