Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Baglyot mentettek gyerekek Nyírbátorban

| 2018. 07. 03. | 13:03:00
Épp előtte beszélgettek a madarásszal, mi a teendő, ha sérült szárnyast találnak.
Baglyot mentettek gyerekek Nyírbátorban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A nyírbátori Fedeles Lovarda ifjú nyerges palántái nemcsak a paripákat, de a többi állatfajt – köztük a madarakat – is szeretik, óvják. Igazi természetbarátok. Ezt bizonyítja az az eset is, amikor épp egy bagoly fiókát mentettek meg az őt kergető gyerekektől.

A lovarda egyik ligetesénél kisiskolások szokatlanul élénk sürgésére lettek figyelmesek. Hárman odaszaladtak, ahol a nebulók egy elgyötört kis baglyot kergettek.

Rozsnyai Luca, Rizsák Enikő és Papp Nóra odaszaladva rászóltak a többiekre, hogy ne bántsák a madarat, majd felnőtt segítséget kértek: szóltak a lovardában dolgozó Bandi bácsinak, aki egy papírdobozba tette a megszeppent tollast. Ezután értesítették a szakembert.

Minderről Tanyik József, az MME (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület) helyi tagja tudósította a Szabolcsihírt, ő volt ugyanis, aki a jelzésre a helyszínre sietett. Megdicsérte a madármentő, lovas kislányokat, majd megvizsgálta a pici baglyot. Megállapította, hogy a fészket már elhagyó, röpülni még éppen csak tudó, de szülei gondoskodása alatt lévő, fizikailag még gyenge erdei fülesbagoly (Asio otus) fióka pislog rá a doboz mélyéről.

Tanyik József a fióka szárnyát vizsgálja

Az is kiderült, hogy egészséges, sérülés nyomai nem láthatók rajta. Ezzel a megállapítással egyetértett a madarász által értesített területileg illetékes Természetvédelmi Őrszolgálat vezetője is, így aztán közösen elvitték oda, ahol a gyerekek találták a fiókát, és az egyik fenyőfára helyezték.

Az ifjú titán néhány ágat szökkent a csúcs felé, majd ráfeküdve a szélre – szárnyra kapott.

Félszáz méter után landolt a mezőn. Neki ez már nagy távolság volt, elfáradt a még kidolgozatlan izomzat – meg kellett pihennie - folytatta Tanyik József, aki hozzátette:  a gyerekek egy ilyen pihenő alkalmával találtak rá.  Fáradtsága miatt gondolták, hogy sérült, beteg lehet.

Épp ez történt a nyírbátori lovardánál is, néhány nappal azelőtt, hogy a fiókát kergető gyerekekre figyelmesek lettek a lis lovasok. Nem tudták mire vélni a síró hangokat. Nem tudván mire véljék, értesítették a madarász szakembert.

Fotó: Tanyik József

Ekkor világosítottam fel a gyerekeket, hogy nincs semmi bajuk a madaraknak, illetve hogy mi a teendő, ha sérült, beteg, legyengült madarakat találnak - írta Tanyik József, hangsúlyozva:

Nóra, Luca és Enikő ennek megfelelően járt el: kimentette a kíváncsi gyerekek köréből a kis baglyot, felnőtt segítséget kért, a felnőtt pedig dobozba – biztonságba – helyezte, majd együtt értesítették a szakembert. Köszönet érte!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés