Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A jövő alapozása: tanodát adtak át Tiszavasváriban

MTI | 2024. 05. 15. | 08:12:09
Segítik a nehezebb helyzetből indulókat.
A jövő alapozása: tanodát adtak át Tiszavasváriban
Fülöp Attila (j3), Vinnai Győző (j4), Szőke Zoltán (j2) és Baracsi Endre (j) átvágja a nemzeti színű szalagot (Fotó: MTI/Derencsényi István)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egymillióval csökkent 2015 óta azoknak a száma, akik súlyos anyagi és szociális helyzetben élnek Magyarországon – közölte a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára május 14-én a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Tiszavasváriban. Fülöp Attila a település tanodájának átadási ünnepségén hozzátette, 20,6-ról 10,4 százalékra csökkent a szegénységben élők száma; ezt az európai uniós statisztikai mutatók igazolják. Ezzel párhuzamosan az elmúlt tizennégy évben egymillióval emelkedett azoknak a száma, akik dolgoznak – mondta az államtitkár.

Úgy fogalmazott, a tanodák és a Biztos kezdet gyerekházak a jövő alapozásában adnak segítséget azoknak, akik nehezebb helyzetből indulnak.

Elmondta, az elmúlt években 180 tanodát és 177 biztos kezdet gyerekházat hoztak létre az országban, azért hogy helyet, időt és lehetőséget biztosítsanak a gyermekeken keresztül a családoknak. Kiemelte, nemcsak az a fontos hogy valaki ne morzsolódjon le, hanem az is, hogy minél tovább is jusson. Hozzátette, ezek a helyek "az építkezésről" szólnak. "Építkezni békében lehet, a felzárkózást elősegíteni csak békében lehet. Arra gondolni, hogy a jövőben mi lesz a közösségünkkel csak békében lehet" – mondta Fülöp Attila a megyével határos Ukrajnában zajló háborúra utalva.

A tiszavasvári tanoda (Fotó: MTI/Derencsényi István)

Vinnai Győző, a térség fideszes országgyűlési képviselője az átadóünnepségen kiemelte, a tanodák és a Biztos kezdet gyerekházak a társadalmi esélyegyenlőséget és az oktatáshoz való hozzáférhetőséget segítik elő. Azt mondta, az ilyen intézmények létjogosultsága vitathatatlan, az itt zajló nevelésnek pedig nagyon nagy szerepe van.

Szőke Zoltán (Fidesz-KDNP) Tiszavasvári polgármestere arról beszélt, a tanoda kialakítása annak az 1,8 milliárd forintos programnak része, amit a település a egyedi kormányzati támogatásként kapott korábban. A tanodát egy korábbi épület felújításával alakították ki 160 millió forintból. A beruházásban átépítették a belső falakat, korszerűsítették az elektromos hálózatot, kicserélték a nyílászárókat és a kazánt, hőszigetelték a külső falakat és a működéshez szükséges bútorokat is beszerezték.

A tanodába harminc gyermek jár, június elejével pedig a biztos kezdet gyerekház is elkezdi a működését harminc gyermek és harminc szülő részvételével. A polgármester hozzátette, az épület népkonyhával is bővült, illetve a város egy másik részén egy újabb tanodát és biztos kezdet gyerekházat terveznek kialakítani.