Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gyógyszer-automaták telepítéséről is beszélt az egészségügyi államtitkár

Cívishír | 2024. 04. 13. | 09:55:33
„Mi az olcsóbb, fizetni egész éjszaka egy gyógyszerészt, vagy fenntartani egy automatát?”
Gyógyszer-automaták telepítéséről is beszélt az egészségügyi államtitkár
Takács Péter (Fotó: Takács Péter Facebook-oldala)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az alapellátási ügyeletek után a kormányzat a patikai ügyeletek átszervezésére is sort kerít – mondta Takács Péter a Magyar Gyógyszerészi Kamara április 12-i mezőkövesdi vándorgyűlésén. A Népszava beszámolója szerint gyógyszer-automaták szolgálatba állításával javítaná az egészségügyi államtitkár a gyógyszerekhez való hozzáférést, ám az ötlet nem váltott ki osztatlan lelkesedést a patikusokból.

A nemtetszés-nyilvánításra az államtitkár kérdéssel reagált: mi az olcsóbb, fizetni egész éjszaka egy gyógyszerészt, vagy fenntartani egy automatát? Közölte: az emberek éjszaka is szeretnének gyógyszerhez jutni, és ezt valahogy ki kell szolgálni.

Takács Péter egészségügyi államtitkár hangsúlyozta, hogy a gyógyszer-automata az egyik lehetséges út, ezeket az eszközöket csak szigorú feltételek mellett lehetne üzembe helyezni. A másik út, hogy vármegyénként kijelölnek két-három gyógyszertárat, amelyeknek 24 órában kellene nyitva tartaniuk. Jelenleg ezek az irányok – szögezte le a politikus. Szerinte ha eldőlt, hogy milyen lesz az új gyógyszertári ügyeleti rendszer, csak azután tud a szolgáltatás finanszírozásáról beszélni.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke jelezte, központi segítségre van szüksége az ágazatnak, a kis vidéki patikák és a fiókgyógyszertárak működőképessége érdekében. Hozzátette azt is, hogy az utóbbi időszak brutális költségnövekedése mellett tíz éve nem változott a gyógyszertárak működtetésre fordított állami támogatás összege. S ha ehhez hozzászámítja a gyógyszertári vállalkozások által befizetett közterheket, akkor jelenleg a hazai 3000 gyógyszertár működtetése a központi költségvetésnek lényegében nulla forintjába kerül.

Takács Péter szerint az első számú kormányzati szempont, hogy a kistelepülésen élők hozzájussanak a gyógyszereikhez.

Ha nem engednék meg, hogy azt csak asszisztens is működtethesse, akkor kistelepülési gyógyszertár sem lenne. Közölte: a patikalétesítés szabályai nem változtak. Továbbra is ott lehet nyitni fiókpatikát önálló településen, ahol nincs gyógyszertár. Emellett folyamatosan figyelnek, és ha a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) azt észleli, hogy megszaporodtak a mellékhatás-bejelentések, lépni fognak és változtatnak.

A másik, még zajló ügy a kamarával a Máltai Szeretetszolgálat egyik projektje, melyben a 300 leghátrányosabb helyzetű településen nyújtanak orvosi ellátást mobil rendelővel, telemedicinával felszerelve és emellett ellátnák gyógyszerrel az ilyen településen élő hátrányos helyzetűeket. A gyógyszerészek ellenérzését ebben az ügyben az váltotta ki, hogy a máltaiak Bicskén kialakították a személyre szabott gyógyszeradagoló üzemüket. Úgy vélték, ez sérti a szakmai érdekeiket, szerintük az, hogy a máltaiak beteghez viszik heti adagonként az orvosságokat, párhuzamos gyógyszerellátási rendszerhez vezet, megkerüli a gyártásra, a nagykereskedelemre és lakossági ellátásra vonatkozó szabályokat. Takács Péter azzal reagált, hogy a kamara jelzésének a figyelembevételével alakítják majd a szabályozást. A Máltai Mozgóorvosi Szolgálattól csak az juthat készítményhez, akinek ők is írják azt fel. Becsléseik szerint ez 38-40 ezer embert érinthet. Ennél több pácienst a máltaiak mozgóorvosi rendelői nem tudnak ellátni. A cél, hogy a legszegényebbek, a legrászorultabbak is terápiához jussanak. A hátrányos helyzetű településeken élők viszonylag sokszor veszik igénybe az alapellátást, de szakrendelőkben már 25 százalékkal, a kórházban több mint 30 százalékkal kevesebbszer kerülnek, és 45 százalékkal kisebb összeg jut rájuk a gyógyszertámogatásból, mint az átlag populációra.

A harmadik ügy, a kórházi patikák működtetésének koncesszióba adására. Ott – Takács szerint – az a kormányzati cél, hogy olcsóbban tudjanak a kórházak számára gyógyszereket vásárolni. Jelenleg óriási különbségeket látnak az egyes kórházak beszerzései áraiban. Ennek javítása érdekében egy helyre csoportosítja a kormányzat a forrásokat, a költségeket. Ezt követően pedig jobb pozícióból tudnak majd tárgyalni a nagy gyártókkal szállítókkal.

Hirdetés
Hirdetés