Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Miért kell védekeznünk a vírusok és zsarolók ellen?

Szabolcsihír | 2024. 01. 20. | 14:34:25
XXX
Miért kell védekeznünk a vírusok és zsarolók ellen?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A vírusokról és zsarolókról szóló hírekre már fel sem kapjuk a fejünket, olyan sűrűn lehet hallani róluk. Pedig ez az, ami miatt foglalkoznunk kell a saját magunk és számítógépünk védelmével! Sajnos hajlamosak vagyunk úgy tekinteni minderre, mint egy kívülálló, akivel sosem történhet baj. Pedig épp ez a hozzáállás az, ami veszélybe sodorhat minket, miközben tudnánk tenni ellene.

Miért igazán veszélyesek a vírusok és zsarolók?

A vírusok olyan rosszindulatú programok, melyek önmagukat képesek sokszorozni, másolatokat készítenek magukból a számítógépünkre. Felülírhatnak fontos fájlokat, melyek között lehetnek rendszerfájlok is. Így a rendszerünk, valamint a gépünk háttértárolóján található adatok is veszélybe kerülhetnek.

Nem válogatnak, legyen az vadonatúj vagy használt számítógép, nincs biztonságban egyetlen eszköz sem, ha nem védjük meg aktívan őket!

Különösen veszélyesek egy belső hálózatba bejutva. Elég egyetlen gépbe kerülniük, gyorsan telepíthetik magukat az összes csatlakoztatott eszközre. Ipari környezetben hatalmas károkat tudnak okozni. Gondoljunk csak egy veszélyes üzemre, ahol a hibás működés akár emberéletekbe is kerülhet.

A megelőzés tehát létfontosságú, akár életeket is menthet. A szerencsére nem bízhatjuk magunkat, ellenben hatékony vírusirtókkal már biztonságosabbá tehetjük a gépeinket. 

Ugyanakkor mindezek mellett is fontos a megfelelő edukáció a cégek esetén, hogy minden munkavállaló tisztában legyen a veszélyekkel, és hogy mire figyeljenek például az elektronikus levelezés során. Továbbá a rendszeres adatmentéseket is a mindennapok részévé kell tenni.

Már több mint 30 éve vannak velünk a vírusok

Nem új keletű, hogy valaki számítógépes vírust készít. Ugyanakkor míg az első ilyen kódsor eredményeképpen egy vicces versike jelent meg a képernyőn, mára már igen kártékonnyá váltak a vírusok.

Az 1980-as években készítettek már kémszoftvereket, de ezek nem voltak károsak. 2017-re viszont már ott tartottunk, hogy sokan használták őket pénzszerzésre. Manapság egész bűnözői hálózatok épültek ki, akik erre specializálódtak. Nagyon jellemző az adathalászat is, az így szerzett adatokkal kereskednek. Elterjedt a gépek blokkolása is, váltságdíj igény megjelölésével.

Egy ilyen káros szoftvernek mindegy, hogy egyetlen gépről vagy egy teljes hálózatról, egy komplett cégről van-e szó, mivel pillanatok alatt üzemképtelenné tehet bármennyi gépet az önmaga sokszorozása által.

De akkor mit tehetünk a vírusok ellen?

Sajnos mára már nem csak simán káros programokról beszélhetünk, külön altípusokra bonthatóak, melyeket más-más céllal alkottak meg. Így vannak backdoor, DoS támadó, féreg, trójai, Rootkit, Exploit, SMAP és SCAN típusú vírusok is. De nem is az a lényeg, hogy miként nevezzük el őket, ennél sokkal fontosabb az, hogy milyen kárt tudnak okozni a számítógépünkre települve!

Ezért van szükségünk minőségi vírusirtóra, tűzfalra, valamint arra, hogy kellően elővigyázatosak legyünk, és rendszeresen készítsünk biztonsági másolatokat.

Hirdetés
Hirdetés