Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sarzsszám és az ERP

Szabolcsihír | 2024. 03. 28. | 15:22:10
XXX
Sarzsszám és az ERP
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az ma már nem kérdés, hogy az ERP rendszerek használatával sokkal hatékonyabban tud működni egy vállalat. Egy jó ügyviteli struktúrával a számlázástól kezdve a raktárkezelésen át az ügyfélmendzselésig áttekintehtő, nyomon követhető folyamatok alakíthatók ki. Vagyis a céges működést integráltan egy helyen lehet kezelni.

Ha egy igazán innovatív, hatékonyan működő vállalatirányítási rendszer az, amire szükséged van, akkor válaszd a D4S által kínált ügyviteli programot! Ezzel nemcsak az adminisztrációs terhek csökkenthetők, hanem még akár a sarzsok kezeléséhez is segítséget kapsz.

Mi a sarzs?

Az azonos tulajdonságú és eredetű termékeket sarzsszámokkal jelöljük. Ez egy olyan betű-, illetve számsor, ami a leglényegesebb adatokat, többek között a gyártás helyét, idejét tartalmazza. Fontos, hogy ezek egyedi azonosítók legyenek. Az egyes árucikkek csomagolására kerülnek a számok, amelynek köszönhetően két, közel azonos termék megkülönböztethető. Főként a logisztikában, raktározásban, gyártásban használják, de a vállalatirányítási rendszerekben is jól lehet alkalmazni.

Miért jó, ha sarzsszámokat használunk? 

A differenciálás mellett számos egyéb előnye is van a sarzsok használatának. Hogy melyek ezek?

  • Nyomon követheted velük a termék összetételét, eredetét, gyártási időpontját. 
  • A minőség-ellenőrzés során sokat segíthetnek, mivel általuk egyszerűbben beazonosítható a hibás termék. Ennek köszönhetően gyorsan orvosolhatók a minőségi problémák.
  • A raktári rendszerezés lényeges elemei. 
  • Az így feltüntetett lejárati dátum segít abban, hogy időben tudd értékesíteni az árucikkeket.

Bizonyos iparágakban jogszabály írja elő a sarzsszámok használatát. 

Iparágak, ahol jól jön az egyedi azonosítás

A gyógyszer-, élelmiszer-, vegyipar mellett az elektronika területén is kifejezetten fontosak a sarzsszámok. A gyógyszeriparban például így biztosítják a gyógyszerek hatékonyságát, illetve menedzselik az esetleges visszahívásokat. De az eredetre, összetételre, lejáratra is lehet következtetni belőle, illetve a hamisítványok is könnyen kiszűrhetők vele. 

A nyersanyag forrása, a gyártási folyamat és a szavatossági idő is lépésről lépésre ellenőrizhető a sarzsszámmal az élelmiszeriparban. A vegyiparban még a veszélyességi osztály is nyomon követhető ezáltal. Elektronikai alkatrészek esetében pedig a minőség is kontrollálható az egyedi számsor alapján.

A vállalatirányítási rendszer és a sarzsszám

Egy olyan integrált vállalatirányítási rendszer segítségével, mint a D4S, létre lehet hozni különféle sarzs csoportokat. Ide be lehet sorolni az árucikkeket bevételezéssel, és ki is lehet adni azokat a sarzsszám szerint. Gyári szám is adható az egyes gyártott termékeknek, ennek köszönhetően egyszerűbb lesz a nyomonkövetés. A lejárati dátumok is könnyen menedzselhetők általa. 

Ennek köszönhetően a terméknyilvántartás, a készletkezelés és a minőségbiztosítás is átlátható, egyszerű és hatékony folyamat lesz.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés