Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megint drágul a benzin: közelítünk a 700 forint felé

mfor.hu | 2024. 04. 06. | 15:05:52
A magyar autósok a régió egyik legmagasabb árán tankolhatnak.
Megint drágul a benzin: közelítünk a 700 forint felé
Egyre drágább a tankolás (Fotó: Illusztráció/freepik.com)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A jövő héten nagyobb üzemanyagár-emelésre kell az autósoknak felkészülniük – olvasható az mfor.hu elemzésében.

Mint írják: a mostani drágulás nem magyar sajátosság, hiszen a kontinens más országaiban is általánosnak tekinthető a folyamat. A magyarázata pedig az, hogy az olaj, illetve a finomított termékek ára folyamatosan emelkedik a tőzsdéken.

Megjegyzik: a magyar autósok továbbra is a régió egyik legmagasabb árán tankolhatnak 95-ös benzint, Közép-Európában csak Ausztriában és Szlovákiában drágább ez az üzemanyagtípus euróban számolva.

Rossz hír, hogy a nyersolaj jegyzése napról-napra magasabb, és ezzel párhuzamosan a gázolaj és a benzin tőzsdei kurzusa is emelkedett. Mind az amerikai WTI, mind az Európában irányadó Brent tavaly október óta nem látott magasságokba szökött fel.

A geopolitikai feszültségek közül kiemelik a többi között az Irán és Izrael között éleződő konfliktust, ami megint felvetette azt az olajpiaci rémálmot, hogy esetleg a Hormuzi-szorosban is problémák lehetnek az áruszállítással, ami rövid távon komoly ellátási nehézséggel járhatna.

A portál előrejelzése szerint ugyan a forint erősödése a jövő héten is tompíthatja az áremelkedés mértékét, ám így is mindkét üzemanyag esetén további 5-10 forintos drágulás várható, így ismét közelebb kerülünk a 700 forintos literenkénti árhoz. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés