Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Véget ért az aláírásgyűjtés: tizenegy EP-listát jelentettek be

Cívishír | 2024. 05. 03. | 17:51:12
Várhatóan nő ez a szám.
Véget ért az aláírásgyűjtés: tizenegy EP-listát jelentettek be
Június 9-én dönt a nép (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A péntek délutáni határidőig 11 EP-listát jelentettek be hivatalosan a választási iroda honlapja szerint, de várhatóan tizenkettedikként még Márki-Zay Péterék is felkerülnek. A Mindenki Magyarországa Néppárt a közösségi oldalán 17 óra után azt közölte, időben leadták az aláírásokat, bár a Nemzeti Választási Iroda 16 órakor kiadott összesítésében még nem szerepelnek.

A pártoknak legalább 20 ezer érvényes aláírást kellett összegyűjteniük két hét alatt, hogy elindulhassanak a június 9-i európai parlamenti választáson. A választási iroda 38 jelölő szervezetet vett nyilvántartásba, de csak harmadának sikerül megugrania az első akadályt.

Frissítés: a választási iroda délutáni közlése szerint korábban már két listát nyilvántartásba vett: a Fidesz-KDNP közös listáját és a Mi Hazánk Mozgalom önálló listáját. A péntek 16 órai határidő előtt további 11 párt illetve pártszövetség adta le az ajánlásgyűjtő íveket: Tisztelet és Szabadság Párt, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Megoldás Mozgalom, Demokratikus Koalíció – Magyar Szocialista Párt – Párbeszéd-A Zöldek Pártja közös listája, LMP – Magyarország Zöld Pártja, Második Reformkor Párt, Momentum Mozgalom, Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Nép Pártján, Mindenki Magyarországa Néppárt és az Új Alternatíva Párt.

Az ajánlások érvényességét és azt, hogy a listára bejelentett jelölteknek van-e választójoguk, a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi. Az NVI nem ellenőrzi valamennyi ajánlást, csak valamivel többet, mint amennyi a listaállításhoz szükséges. A jogszabályi feltételeknek megfelelő listát a Nemzeti Választási Bizottság legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon veszi nyilvántartásba. A listákon legfeljebb 63 jelölt állítható, háromszor annyi, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt neve kerül fel.

A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg.

A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, levenni pedig csak május 3-án 16 óráig lehet. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik – mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről –, akkor a helyére a listán soron következő lép.

Hirdetés
Hirdetés