Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Recept: rakott káposzta

| 2017. 11. 06. | 13:11:00
Enni? Hát azt nagyon szeretünk. A sütés-főzésbe pedig jöjjünk bele együtt!
Recept: rakott káposzta
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hozzávalók:

70 dkg savanyú káposzta
2-3 nagyobb fej hagyma
1 szál füstölt kolbász
2 szelet szalonna
75 dkg csirkemell vagy sovány sertéscomb
1,5 bögre rizs
só, pirospaprika, 1-1 friss paradicsom, paprika
tejföl

Elkészítése:

A savanyú káposztát, ha túl hosszúak a szálak, daraboljuk, majd annyi hideg vízben, hogy ellepje, odatesszük főzni egy fazékban.
Közben a szokott módon elkészítjük a pörköltöt. A szalonnát felkockázzuk, zsírjára sütjük, beletesszük a kockára vágott hagymát, megdinszteljük, belerakjuk a felkockázott húst. Fehéredésig sütjük, közben megkavargatjuk. Ezután mehet rá a pirospaprika, az apró kockára vágott (vagy ledarált) zöldpaprika és paradicsom, só, víz. Előbb fedő alatt pároljuk, majd zsírjára sütjük a pörköltet.
A rizset kevés zsiradékon kicsit megforgatjuk, majd kétszer annyi vízzel, mint a rizs felengedjük, sózzuk, fedő alatt a szokott módon puhára főzzük.
Felkarikázzuk a füstölt szárazkolbászt, a puhára főtt káposztát leszűrjük.

A rakott káposzta akkor a legfinomabb, ha mázas cserépedényben készül, vagy zománcos vaslábasban, de akkor sincs semmi baj, ha van egy jénai tálunk.

Az edény alját kikenjük két teásnanálnyi tejföllel, majd egyenletesen eloszatjuk rajta a káposzta felét. Erre rakjuk a felkarikázott kolbászt - szép sűrűn. A pörkölthöz közben hozzáadjuk a rizst, összekeverjük, tehetünk bele két evőkanál tejfölt, majd az egészet ráborítjuk a kolbászkarikákra. Ezt a réteget betararjuk kolbászkarikákkal, majd befedjük a savanyú káposztával. Tetejére tejfölt pötyögtetünk, betoljuk a sütőbe, és addig sütjük, míg a teteje szép piros nem lesz.

Tejföllel és friss, fehér kenyérrel kínáljuk.

Jó étvágyat kíván: Cseka

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés