Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Recept: amit a hűtőben találtam

| 2018. 02. 02. | 14:07:00
Enni? Hát azt nagyon szeretünk. A sütés-főzésbe pedig jöjjünk bele együtt!
Recept: amit a hűtőben találtam
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hónap végén, fizetés előtti napokban elég sok fejtörést okoz a háziasszonyoknak, miből mit varázsoljanak az asztalra. Olyan ételt mutatunk, amelyhez hozzávalókat a hűtőben vagy a spájzban valószínűleg mindnyájan találunk.

Hozzávalók a zöldséges húshoz:

fél kilogramm csirkemell (vagy filézett comb)
1-2 fej hagyma
2 szelet szalonna
1-2 száz sárgarépa
1 kis fej karfiol
15-20 dkg gomba
8-10 db kelbimbó
egy kis fej karfiol (vagy néháy karfiolrózsa)
1 kis doboz tejszín (vagy 2-3 evőkanál tejföl)
sűrítéshez liszt vagy keményítő
só, bors, 1-2 dl fehér bor

(A zöldségek szabadon variálhatók, amit épp a hűtőben vagy a spájzban találunk.)

A szalonnát, hagymát felkockázzuk, előbb megsütjük a szalonnát, majd beletesszük a hagymát, és megdinszteljük. A répát karikázzuk, beleforgatjuk a hagymába, sózzuk, jól átsütjük, hogy hamarabb megpuhuljon. A húst csíkokra vágjuk (tokánynak), ezt is beletesszük a lábasba, és fehéredésig sütjük. Legvégül a felaprított gombát tesszük bele. Ha az egész a zsírjára sült, dobunk rá 2-3 teáskanál lisztet, jól elkeverjük a zöldséges hússal, és átsütjük. Ekkor öntünk bele egy kevés bort.

ÍA kelbimbót és karfiolt sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, de a főzőlevet még nem öntjük ki, ebből öntünk egy keveset a zöldséges húsra. Mikor már minden megpuhult, beletesszük a karfiolt és a kelbimbót, majd ráöntjük a tejszínt. Ha túl sűrű lenne, még egy kis főőlevet teletünk hozzá. A tejszínnel már csak felrottyantjuk, nem forraljuk.

Liszt helyett sűríthetjük keményítővel. Rizzsel vagy zsemlegombóccal tálaljuk.

Zsemlegombóc:

3-4 szikkadt zsemle
1 fej hagyma
1-2 krumpli
liszt
1 db tojás
só, bors

A zsemléket (lehet száraz kenyér, kifli is) vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk. A krumplit héjában puhára főzzük, összetörjük (krumplinyomón is átnyomhatjuk), a zsemlékhez adjuk. Mehet bele a nyers tojás, sózzuk, borsozzuk, és annyi lisztet adunk  hozzá, hogy a masszából vizes kézzel 5-6 cm átmérőjű, csinos kis gombócokat tudjunk formálni. Közben egy nagyobb fazékban vizet forralunk, sót, kevés zsiradékot teszünk bele. Ebbe fogjuk szaggatni a gombócokat. Érdemes próbát készíteni, ha túl laza, tehetünk még bele lisztet. Akkor főtt meg a gombóc, ha feljött a víz tetejére. Kiszedjük, lecsöpögtetjük és tálaljuk a húshoz. Zsembegombóccal egyébként sokkal finomabb a vadas is (nagyságrendekkel jobb mint csőtésztával), legalább egyszer érdemes kipróbálni!

Jó étvágyat kíván: Cseka

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés