Recept: karfiolleves
Nyáron nincs sok kedve az embernek a tűzhely előtt állni, különösen, ha odakint süt a nap. Ilyenkor valami könnyű, egyszerű, főleg gyorsan elkészíthető receptet keres. Pont ilyen a karfiolleves.
Hozzávalók:
1 közepes fej karfiol
1 tojás
liszt
zsiradék
só, bors, pirospaprika, tejföl
Elészítése
A karfiolt rózsáira szedjük (a nagyobbakat daraboljuk), és annyi sós vízben, ami bőven ellepi, odatesszük főni (ha lefedjük, hamarabb kész). Közben világos rántást készítünk, a végén beledobunk egy kávéskanálnyi őrölt pirospaprikát. A rántást felengedjük hideg vízzel, csomómentesre keverjük, és ezzel besűrítjük a levest. Ízlés szerint borsozzuk, végül egy tojásból nokedlitésztát készítünk, és a levesbe szaggatjuk. Tejföllel kínáljuk. (Készíthetjük rántás helyett habarással is, akkor a tejfölhöz keverjük a lisztet és a pirospaprikát, vízzel hígítjuk, és szűrőn keresztül a levesbe öntjük, lassú tűzön főzzük, míg besűrűsödik.
Jó étvágyat kíván: Cseka