Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bontsák le a tetőt!

| 2017. 06. 02. | 15:12:00
A beduinoknál sincs tető, pedig Egyiptomban még tőlünk is melegebb van.
Bontsák le a tetőt!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Van az úgy, hogy az ember nem hisz a fülének. Mert először én is azt hittem, valami vicc az, hogy lebontanák a kilencedik emelet fölül a tízediket, mert a tízediken nagyon meleg van.

Besenyő Pista bácsi itt megkérdezné Margitot, hogy „Maaargit! Nooooooooormális? Ha lebontja a tízediket, akkor mi lesz? Hát beborult az agyába, aki ezt kitalálta? Nem érdekel, ki találta ki, Maargit. Nem nooooormális! Hát nem értik? Ha már nem lesz tízedik, akkor a kilencedik lesz legfelül, ott ugyanolyan meleg lesz. Akkor majd jól lebontják azt is, és folytatják egészen addig, hogy már senki fölött nem lakik senki.

És mindenkinek melege lesz! Aztán majd hely nem lesz ennyi lapos háznak egymás mellett, és akkor megyünk hódítani. A határon osztják a lovakat és a nyilakat.

Én nem tudom, honnan lett most annyi pénz ebben az országban, hogy amit évtizedek alatt véres verejtékkel megépítettünk, most sutty, lebontjuk. Olvastam, hogy a magyar lakosság 20 százaléka, csaknem 2 millió ember panelben él. Az egyik lap szerint ez 777 ezer lakást jelent, becslések szerint ezek 10 százalékát bontaná le az állam. Vagyis 7770-et. Kiszámolták: Budapesten egy jobb környéken lévő panellakás 16-20 millió forintba kerül, csak egy háztömbben tehát csak a kivásárlás kerülne 250 millió forintba. Nyíregyházán 10-15 millióval számolhatunk lakásonként.

Volt szerencsém néhány évig két helyen is panelben lakni. A legfelső szinten. Jósavárosban a 11., Örökösföldön a 4. emeleten. Egy fokkal sem volt hűvösebb a negyediken.

A lapos tető az lapos tető. Esőben beázik, kánikulában okádja a meleget. Magyarul: nem a magassággal, hanem a tetővel van a probléma. A javaslatom tehát: bontsuk le a tetőt! Nem kell tető. A beduinoknál sincs tető, pedig Egyiptomban még tőlünk is melegebb van.

Vagy – és maradjunk Európában a példával – még jobb ötletem van. Ne a tízediket bontsák le, hanem építsenek rá még egyet. Aztán még egyet, meg még egyet, egész magasra, nagyon magasra, mert lehet, hogy átmenetileg lesz egy kis meleg, de ahogy egyre följebb érünk, emelkedünk, egy idő után egyre hidegebb van. Jártak már a Mount Everesten? Én igen. Ott nagyon hideg van. Meg csúcsán a jég! (Egy költő meg is írta. És hol volt még akkor klímaváltozás?!…)

Na, olyan magas házakat kell építeni, mint a Mount Everest, és akkor mindenki választhat: hűvös vagy meleg lakást akar. Oszt jónapot. Pipa.

Cservenyák Katalin

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés