Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Majd a boltban kerüljön sorra! Jó?

| 2017. 09. 29. | 15:11:00
Úgy védjük a nyelvet, hogy közben páros lábbal tapossuk a sárba.
Majd a boltban kerüljön sorra! Jó?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Olvasom ma reggel, hogy az egyik cég örömmel tájékoztat mindenkit  „részt vett a napokban megrendezésre kerülő kiállításon”. Hát azt meg hogy?! Hogy lehet részt venni valamin, amit még ezután fognak megrendezni? A baj azonban nem csak az, hogy az illető nincs tisztában az igeidőkkel.

A gyűlöletes és teljességgel magyartalan megrendezésre kerül, kiállításra kerül, bemutatásra kerül, elfogyasztásra kerül (ahelyett, hogy megrendeznék, kiállítanák, bemutatnák vagy megennék) és még sorolhatnám, mert nálunk már minden mondat kerülre végződik, a szószerkezet úgy beleette magát a nyelvbe, mint a moly a dédi templomba hordott perzsabundájába.

Germanizmusoktól és anglicizmusoktól hemzseg ez a csodálatos, bőséges szókinccsel megáldott nyelv, amelyért – már elnézést, értse mindenki jól – a határainkon kívül nagyon tudunk küzdeni, itthon pedig már ápolni is lusták vagyunk.

A macska fel van mászva a fára - gimnáziumban Anci néni, a magyartanárunk ezzel az egyetlen példamondattal verte örökre a fejünkbe, mennyire idegen a nyelvünktől ez a németben és angolban használatos szerkezet. Ja, arról most nem beszélek, hogy egyébként idegen nyelveket nem beszélünk, csak a fordulataikra vagyunk fogékonyak.

Azt javaslom: hagyjuk már ezeket a sekélyes nyelvismeretre utaló, igénytelen fogalmazásra jellemző szófordulatokat, és a kerül sort csak akkor használjuk, amikor kell: a boltban valaki épp a pulthoz ért, és végre kérhet, vagy a pénztáros előtt áll, és fizethet. A vevő minél hamarabb kerüljön a sor elejére!

És persze harcoljunk a Kárpátalján, Fevidéken, Székelyföldön élő magyarok jogáért a szabad nyelvhasználatra, az anyanyelven történő tanulásra, de szerintem ezt csak akkor tehetjük igazán hitelesen, ha itthon kutya kötelességünknek tekintjük, és másoktól is elvárjuk a helyes, szép magyar beszédet, ápoljuk, használjuk a semmihez sem hasonlítható nyelvi gazdagságát.

Cservenyák Katalin

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés