Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kis gömböc. Ezt a disznót meghekkelték

| 2018. 01. 16. | 23:08:00
A napkori böllérfesztivál emlékére.
A kis gömböc. Ezt a disznót meghekkelték
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szerettem a böllérfesztivált Napkoron. Tudósítóként és érdeklődőként is többször jártam a rendezvényen, és sosem csalódtam. Kiválóan szervezett, fergeteges hangulatú program volt mindig, mentes mindenféle giccstől, erőlködéstől, műmájerkedéstől.

Egy falusi rendezvény - falun. Abszolút autentikus helyen és környezetben. Mert disznóölés falun szokott lenni. Városban nem ölnek disznót. A negyediken? Ne már!

Ezrek látogattak el Napkorra

Volt egy biztos pont: Napkor nyitotta januárban a fesztiválsorozatot Szabolcs-Szatmár-Beregben. Utána következett februárban a szatmárcsekei cinkefesztivál, majd jöttek sorban a többiek. Ki-ki igyekezett azzal az értékkel előrukkolni, ami az ő településére a leginkább jellemző. Amivel fel tudja hívni a figyelmet magára. Amiért még távolabbról is felkerekednek az emberek, mert kíváncsiak rá. Aztán majd visszajönnek. Másért is. A Tiszáért, a dióért, a szilvalekvárért, a pálinkáért, a szőttesért, egy szelet porlósért, vagy - a Himnuszért, Kölcseyért. Tákosra, Csarodára, Penyigére, Milotára, Gergelyiugornyára, Szatmárcsekére.

Napkor a böllérfesztivállal írta fel magát a megye, majd az ország turisztikai térképére. Annyi ember, annyi turista, amennyi azon a januári – havas, hideg - napon az össznépi disznótorosra volt kíváncsi elindítása óta minden esztendőben, szerintem egész évben nem látogatott el a Nyíregyházához közeli községbe.

Emlékszem, mindig hömpölygött a tömeg a böllérfesztiválon. De nem volt gond. Már a falutábla után egyértelmű jelzések irányították az autósokat a helyszínre. Ott pedig valami elképesztően jó szervezéssel mindenki talált magának parkolóhelyet. Kocsik százai álltak tömött, hosszú sorokban, a kijelölt parkolóban. Nem egyszer megírtam, Nyíregyházának is becsületére válna az ilyen szervezés.

Kedden kiderült: Napkor elvesztette a böllérfesztivált. A disznóölés beköltözött Nyíregyházára. A városba. Idén már a Sóstói Múzeumfalu ad otthont a rendezvénynek. A szervezők a skanzent találták a legalkalmasabbnak a falusi disznótor megrendezésére. Mondván: a program kinőtte Napkort. Hogy mi?!

Valamiért olyan érzésem támadt, mintha meghekkelték volna a napkori böllérfesztivált.

A kis gömböc meséje jutott eszembe.

A napkori böllérfesztivált Nyíregyháza hamm, bekapta. Talán nem is gondolta végig: ha csak ugyanannyi kocsi érkezik Sóstóra, mint amennyi szokott Napkorra, akkor vajon hol férnek el. Ha valaki arra gondolt, hogy majd az összes érdeklődő gyalog, vagy busszal érkezik ide, felejtse el. Télen? Ilyen buszközlekedés mellett? Ne már!

Sok éven át rendezték meg a Sóstói Múzeumfaluban a Kóstoljuk meg Magyarországot! című – azóta innen Borsodba már el is költöztetett – gasztronómiai programot. Itt nagyon népszerű volt, de a napkoritól jóval szerényebb – 1-2, max. 3 ezren látogatták. És már akkor sem lehetett parkolni a környéken.

A napkori böllérfesztivál valamiért Nyíregyházára költözött. A Sóstói Múzeumfaluban disznókat fognak ölni, perzselni, feldolgozni februárban.

Majd megszokjuk.

Cservenyák Katalin

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés