Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egymilliárd forint fesztiválokra

| 2016. 08. 29. | 20:24:00
Rétvári Bence szerint ezek erősítik a közösséget, az összetartozás érzését, a jókedvet.
Egymilliárd forint fesztiválokra
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kormányzat szándéka a minőségi kultúra ösztönzése. Ezért is szerepel a következő évi költségvetésben összesen több mint egymilliárd forint fesztiválok, rendezvények támogatására – ezt Rétvári Bence mondta hétfőn, a városházán tartott sajtótájékoztatón. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára a Vidor-fesztivál apropójából látogatott Nyíregyházára.

A házigazda Kovács Ferenc polgármester úgy fogalmazott: Nyíregyháza a kultúra otthona és a fesztiválok városa. Elmondta: állami beruházásban éppen most folyik a Kállay-kúria felújítása a Bessenyei téren, a határidő október vége, s akkor méltó helyére költözhet a Kállay-gyűjtemény is, amely több mint 20 éve áll a város tulajdonában. Szólt a múzeumfaluban tervezett beruházásról (vaskori falu), a kétévenkénti Cantemus Kórusfesztiválról, továbbá a kimaradó évekre tervezett néptánc-fesztiválról is. A Benczúr téri, műemlék szabadtári színpadról elmondta: berendezésének felújítása, technikai hátterének korszerűsítése már nagyon időszerű.

A VIDOR-fesztivál programja a kormányzati támogatás nélkül nem lenne ilyen színes – tette hozzá a polgármester, kitérve arra, hogy az EMMI 250 millió forintos kerete éppen a vidéki fesztiválok támogatására szolgál ebben az évben, s jó hír, hogy jövőre ennek dupláját szánja e célra a kormányzat. Nyíregyházán a fesztiválok egyben turisztikai attrakciók is, ezzel magyarázza, hogy a vendégéjszakák száma az utóbbi időben megkétszereződött.

Rétvári Bence államtitkár hangsúlyozta: a kormányzat szándéka a vidéki fesztiválok támogatása, hogy ne csak Budapestre korlátozódjanak a programok. Jelentős turisztikai vonzerőt is jelentenek egy-egy térség számára ezek a rendezvények. A cél, hogy a támogatott fesztiválok legyenek sokszínűek, nyújtsanak színházi élményt, de egészüljenek ki kézműves programokkal, népművészeti hagyományaink ápolásával – a minőségi kultúra ösztönzése a cél.

A bejáratott fesztiváloknál a minőség már adott, a kormány a promócióhoz, a szervezéshez is szeretne támogatást nyújtani, hogy ezen a téren is segítse az előrelépést. Több mint egymilliárd forint lesz az az összeg, amelyet különböző alapokon keresztül - EMMI, NKA, stb. – nyújt a kormány kulturális rendezvények támogatására.

A fesztiválok erősítik a közösséget, az összetartozás érzését, a jókedvet – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: a nemzeti kormány feladata, hogy kiemelten törekedjen a nemzeti kultúra megerősítésére.

Tájékoztatóját – a Vidámság és Derű Országos Seregszemléje alkalmából egy Karinthy-idézettel zárta Rétvári Bence: „lelkiismeretes humorista a humorban nem ismer tréfát.”

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés