Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy hét, és üzenünk Brüsszelnek!

| 2016. 09. 25. | 14:16:00
Az eredményes népszavazáson hozott döntés az Országgyűlésre három évig kötelező.
Egy hét, és üzenünk Brüsszelnek!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy hét múlva lesz az országos népszavazás a kötelező betelepítési kvótáról, október 2-án több mint nyolcmillió választópolgár szavazhat. A választók voksaikat több mint tízezer hazai szavazókörben és 105 külképviseleten személyesen adhatják le, a magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők levélben szavazhatnak.

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kötelező betelepítési kvótáról szóló, a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól:

Az országos népszavazás akkor érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott, vagyis nincs szavazategyenlőség. Az érvényes és eredményes népszavazáson hozott döntés az Országgyűlésre három évig kötelező.

Október 2-a újdonsága, hogy ez az első országos népszavazás, amelyen a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok is voksolhatnak. Azok, akik élni szeretnének szavazati jogukkal, akkor szavazhatnak, ha szeptember 17-éig felvetették magukat a levélben szavazók névjegyzékébe, ezt 274 727-en tették meg.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés