Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Leszbikus szülők nyertek kártérítést

| 2016. 10. 26. | 18:37:00
A diák nem szenvedhet hátrány azért, mert a szülei melegek.
Leszbikus szülők nyertek kártérítést
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jogerősen háromszáz-ötvenezer forint nem vagyoni kártérítés és kamatainak megtérítésére kötelezte a Fővárosi Törvényszék a Kispesti Waldorf Iskolát, amiért 2013-ban elutasította egy diák felvételét miután szülei közölték a leendő iskolával: a gyermeket két anyuka neveli. A felperest a Háttér Társaság képviselte - írja a jogaszvilag.hu.

Az ügy 2013 nyarán indult, amikor a 13 éves fiú szülei eldöntötték: gyermeküknek új iskolát keresnek. A leendő osztálytanítóval folytatott beszélgetésen minden rendben zajlott, már a próbahétben is megállapodtak, amikor az anyuka elmondta: a gyermeket azonos nemű bejegyzett élettársával közösen neveli. A tanárnő szóban ugyan nem jelzett semmit, másnap emailben közölte: “családi állapotuk” miatt a gyermeket mégsem tudja az osztályba felvenni.

A Fővárosi Törvényszék az Egyenlő Bánásmód Hatóság helyzetértékelését osztva megállapította: a felperes fiának az alperesi intézménybe történő felvétele a felperes szexuális irányultsága miatt hiúsult meg. Arra az érvre, hogy az elutasításra a gyermek érdekében volt szükség, a bíróság elvi éllel szögezte le:

“A mindenkori oktatási intézményektől és azok pedagógusaitól elvárható, hogy (...) a megfelelő pedagógiai eszközök alkalmazásával megakadályozzák az olyan tanulók inzultálását, akik bármilyen tulajdonságuk folytán eltérnek az osztály más tagjaitól. Az eltérő tulajdonsággal rendelkező diákok nem szenvedhetnek hátrányt azáltal, hogy az oktatási intézmény, avagy annak osztálytanítója nem képes, vagy nem akar az ő személyes igényeikre figyelemmel lenni és az osztályközösségbe való beilleszkedésüket elősegíteni.”

A bíróság az anyukának háromszáz-ötvenezer forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg, és kötelezte az iskolát a kamatok és a perköltség megtérítésére is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés