Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A németek már nem akarnak közös szelfit a migránsokkal

| 2016. 11. 06. | 12:52:00
A baloldaliak és a zöldek tiltakoznak.
A németek már nem akarnak közös szelfit a migránsokkal
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Földközi-tengerből kimentett menedékkérőket vissza kell szállítani Észak-Afrikába, és ott kell elbírálni kérelmüket - javasolja a német szövetségi belügyminisztérium.

A tárca egy szóvivője a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapnak elmondta: meg kell semmisíteni az embercsempészek üzleti modelljét, és meg kell óvni az Európába igyekvő embereket attól, hogy nekivágjanak az Észak-Afrikából induló életveszélyes tengeri útnak. Ezért a Földközi-tengerből kimentett menedékkérőket nem Európába kell szállítani, hanem vissza Észak-Afrikába. A migrációs nyomás így napokon belül csökkenne, mert világossá válna, hogy kilátástalan vállalkozás embercsempészek révén bejutni a tengeren keresztül Európába.

A Líbiából induló embereket a belpolitikai helyzet miatt nem Líbiába, hanem a térség egy másik országába, például Tunéziába vagy Egyiptomba kellene szállítani a menekültügyi eljárás idejére, a kérelmük elfogadása esetén pedig biztonságos, legális úton kellene őket Európába szállítani.

A szövetségi parlament (Bundestag-) ellenzéki pártjai élesen bírálták a felvetést. A belügyminisztérium úgy kezeli a menekülteket, mint egy "fertőző betegséget, amelyet távol kell tartani" - mondta a Welt am Sonntagnak Katrin Göring-Eckardt, a Zöldek társ-frakcióvezetője. A tárca javaslata "humanitárius botrány, és egy újabb lépés a bezárkózás felé" - tette hozzá Bernd Riexinger, a Baloldal társelnöke.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés