Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elhunyt Fidel Castro

| 2016. 11. 26. | 10:16:00
Testvére jelentette be az állami televízióban.
Elhunyt Fidel Castro
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A 90 éves Castro, aki majd 50 évig állt Cuba álán péntek késő este halt meg. A halálhírt fivére, Raúl Castro kubai elnök jelentette be, aki nyolc évvel ezelőtt vette át az ország vezetését bátyjától. 

A kubai kommunista politikus, 1965–2008 között az ország diktátora volt. Egy személyben töltötte be az elnöki és miniszterelnöki posztot és ő volt a kubai hadsereg parancsnoka, valamint egy ideig a Kubai Kommunista Párt vezetője is. Fulgencio Batista rezsimjének megdöntése után 1959-től 1976-ig az ország miniszterelnöke volt, amikor is az Államtanács és a Miniszterek Tanácsának elnöke lett. 1965-ben ő lett a Kubai Kommunista Párt első főtitkára, és az ő vezetésével vált az ország egypárti szocialista köztársasággá.

Castro valós vagy vélt ellenfeleivel keményen bánt el: több tízezerre teszik a megkínzott vagy kivégzett ellenzékiek és ellenállók számát, újabb tízezrek lélekvesztőn Floridába menekülve vesztették életüket. 2008-ban lemondott elnöki és hadvezéri posztjáról, 2011-ben pedig megvált első titkári posztjától is. Azóta öccse, Raul Castro vezeti az országot.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés