Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hivatali visszaélés - első fokon elítélték Nyírmihálydi polgármesterét

| 2016. 11. 30. | 19:31:00
A lakásfenntartási támogatások
Hivatali visszaélés - első fokon elítélték Nyírmihálydi polgármesterét
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Első fokon elítélték Nyírmihálydi polgármesterét. A Nyíregházi Törvényszék 44 rendbeli hivatali visszaélés bűntette miatt 400.000 forint pénzbüntetést szabott ki a Ny. F., I. rendű vádlottal szemben, míg a II. rendű K. F-né vádlottat 5 rendbeli hivatali visszaélés bűntette miatt 100.000 forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság - közölte a Nyí.

A megállapított tényállás szerint 2011. évben az önkormányzat hatáskörébe tartozott a lakásfenntartási támogatás nyújtása, ezt az összeget kizárólag saját forrásból kellett volna az önkormányzatnak finanszíroznia.

A támogatás odaítélése nem mérlegelési jogkörbe tartozik, a feltételek fennállása esetén a törvényben meghatározott összegben azt folyósítani kell.

I. rendű vádlott a törvényben meghatározott összeget nem fogadta el, polgármesterként attól eltérő határozatot hozott, és csökkentett összeget folyósítottak egy éven át a jogosultaknak.

II. rendű vádlott munkakörébe tartozott az elektronikus szolgáltatásokat nyújtó országos földhivatali rendszer használata, amelyről írásos naplót kellett vezetnie. A hozzáférést kizárólag az önkormányzat nevében, a törvényben megjelölt célokra használhatta. II. rendű vádlott azonban egy ingatlan értékbecslést végző cég résztulajdonosaként jogosulatlanul használta a hozzáférést a cég részére is, és ezekről naplót nem vezetett.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész, a vádlottak és a védők 3 nap gondolkodási időt tartottak fenn.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés