Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Orbán Viktort „fejen rúgni” nem bűn

| 2016. 11. 24. | 13:22:00
Jogerősen is felmentették Dopemant.
Orbán Viktort „fejen rúgni” nem bűn
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jogerősen felmentette a Fővárosi Törvényszék csütörtökön Pityinger Lászlót, akit Orbán Viktor kormányfő hungarocellből készült szobrának három évvel ezelőtti ledöntésével kapcsolatban garázdasággal vádoltak.

A törvényszék - az elsőfokú bíróság döntésével megegyezően - bűncselekmény hiányában mentette fel a vád alól a Dopeman néven ismertté vált rappert.

 

A bíró szóbeli indoklásában rámutatott: a vádlott a magatartását a hatóságok által tudomásul vett olyan politikai demonstráción valósította meg, amelynek célja az Orbán-rendszer elleni tiltakozás volt, így a szobor ledöntésével, valamint azzal a szimbolikusnak tekinthető aktussal, hogy az elgurult fejbe belerúgott, Pityinger László nem lépte túl a szabad véleménynyilvánítás határát.

A vádlott cselekményének ízlésessége megkérdőjelezhető, az nyilvánvalóan alkalmas volt megbotránkozás keltésére, azonban a cselekmény kihívó közösségellenességének és ezzel összefüggésben erőszakos jellegének hiányában nem valósít meg bűncselekményt

- szögezte le a bíró.

A jogerős végzés kihirdetése után Pityinger László újságíróknak azt mondta, győzött az igazság, ugyanakkor ijesztőnek nevezte, hogy "az embernek a véleménynyilvánítása miatt a törvény elé kell járulnia".

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés