Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rendőri túlkapás történt a migránsokkal szemben?

| 2016. 11. 03. | 09:20:00
Európa Tanács: Igen
Rendőri túlkapás történt a migránsokkal szemben?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Európa Tanács (ET) kínzás elleni bizottsága (CPT) csütörtökön tette közzé értékelését a tavaly október végi magyarországi vizsgálódásáról. A jelentésben feltüntetett információk szerint, úgy vélik,

"különösen aggodalmat keltő", hogy magukat kísérő nélküli kiskorúnak vallók is voltak azok között, akik rossz fizikai bánásmódról számoltak be. Többen azt állították, hogy a rendőrök vagy a fogvatartási létesítményekben dolgozó őrök nem megfelelő elbánásban részesítették őket. A jelentés szerint egyesek arcot vagy gyomrot érő ütésekről, illetve gumibot használatáról, mások szóbeli bántalmazásról és tiszteletlen magatartásról panaszkodtak.

A CPT szerint fontos lenne emlékeztetni arra, hogy

"az ellenállást tanúsító személyek elfogása, illetve az erőszakos és/vagy zaklatott egyének megfékezése során kényszerítő erő csak a szükséges mértékben alkalmazható, valamint az érintett személyek megfékezését követően semmiféle bántalmazás nem indokolt".

Habár, alapvetően elismerik azokat a különleges kihívásokat, amelyekkel a magyar hatóságoknak a külföldi állampolgárok tömeges beáramlása szembe kellett nézniük, úgy vélik:

 "A körülmények nem mentik fel őket a szabadságuktól megfosztott külföldi állampolgárokkal való bánásmód tekintetében vállalt nemzetközi emberi jogi kötelezettségek alól" - olvasható a 37 oldalas dokumentumban.

A magyar hatóságok kimerítően - több mint 20 oldalon keresztül - válaszoltak. Hangsúlyozták, hogy az állítólagos nem megfelelő bánásmód kapcsán tett ajánlást nem tartják indokoltnak,

"az a rendőrség és a büntetés-végrehajtási szervezetről valótlan, negatív tartalmú képet festene. A büntetés-végrehajtásban dolgozóknak be kell tartaniuk a tevékenységükre vonatkozó alapvető előírásokat, és azok esetleges megszegése szankciót von maga után, hiszen ez teljesen magától értetődik" - írták az illetékes magyar szervek.

Hozzátették, a kivizsgálások "jellemzően azt az eredményt hozzák, hogy a rendkívüli esemény kialakulásához a külföldi magatartása vezetett", és az érintett "az ellenszegülés megakadályozása érdekében alkalmazott jogszerű, szakszerű és arányos kényszerítő eszköz alkalmazását élte meg az érintett bántalmazásként".

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés