Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az utolsó magyar királyt száz éve emelték a trónra

| 2016. 12. 30. | 18:08:00
Két év után megszűnt a királyi állás.
Az utolsó magyar királyt száz éve emelték a trónra
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ünnepi szentmise tartottak a Budavári Nagyboldogasszony-, közismert nevén Mátyás-templom előtt 2016. december 30-án abból az alkalomból, száz éve koronzáták meg IV. Károly utolsó magyar királyt.

A Habsburg–Lotaringiai dinasztiában, Ottó Ferenc főherceg és Mária Jozefa szász királyi hercegnő gyermekeként látta meg a napvilágot. Mivel Ferenc József elsőszülött fia, Rudolf trónörökös 1889-ben öngyilkos lett, majd Ferenc József unokaöccse, Ferenc Ferdinánd főhercegnek, mint következő trónörökösnek, rangon alul kötött házassága feltételeként le kellett mondania saját gyermekeinek trónigényéről, apja révén Károly főherceg előrébb került a trónörökösök listáján.

Ferenc Ferdinánd 1914. június 28-án Szarajevóban merénylet áldozatává vált, Ferenc József pedig 1916. november 21-én elhunyt, így a trón Károly főhercegre szállt.

A száz évvel ezelőtti ünnepségen a koronázások történetében első alkalommal nem az osztrákot, hanem a magyar himnuszt énekelték el.

Két évi uralkodása után Ausztriát és Magyarországot köztársasággá kiáltották ki. Nem mondott le, de az új államformát elfogadta, mely az eckartsaui nyilatkozatban olvasható. 1921-ben két alkalommal is megpróbált visszatérni a trónra, sikertelenül.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés