Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kovács Ferenc pezsgőt bonthat: emelkedik a polgármesterek bére

| 2016. 12. 13. | 18:09:00
Ebben a témában nem volt széthúzás a pártok között.
Kovács Ferenc pezsgőt bonthat: emelkedik a polgármesterek bére
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A parlament őszi ülésszakának utolsó napján elfogadott törvénymódosításokat ismertette keddi budapesti sajtótájékoztatóján Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője, kiemelve például a polgármesterek bérének rendezését, amelyet - mondta - "szokatlan egységben" szavazott meg a Ház.

A polgármesterek bérét ezentúl nem a helyettes államtitkári, hanem az államtitkári javadalmazáshoz kötik - emlékeztetett az elfogadott jogszabályra.

Öt percen belül kapcsolnak

Az elektronikus hírközlési és a fogyasztóvédelmi törvény módosításából azt emelte ki, hogy egyes cégeknek 2017 szeptemberétől a telefonos ügyfélszolgálatukon biztosítaniuk kell, hogy öt percen belül kapcsolják a diszpécsert az 1-es menüpontban.

A településkép-védelmi törvénnyel kapcsolatban a frakcióvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy hároméves türelmi időt adtak a jelenleg szabálytalanul elhelyezett reklámhordozók esetében. Három év után a szabálytalanul kihelyezetteket be kell szedni.

Sportvezetők is lehetnek

Emellett a parlament meghosszabbította a zártkerti ingatlanok átminősítését, csakúgy, mint a külföldön tartott legális jövedelmek utáni adózásra vonatkozó szabályozást, de a kedvezmény ezentúl csak a személyi jövedelemadónál lesz érvényesíthető - sorolta a döntéseket. Azt is megemlítette, hogy 29 ezerről 31 ezerre növelték a honvédség létszámát.

Azzal a rendelkezéssel kapcsolatban, amely szerint állami vezetők lehetnek sportszervezeti vezetők is, Kósa Lajos azt mondta: eddig is volt erre példa, de sok volt a jogvita, ezért rendezni kellett a kérdést.

Az Országgyűlés arról is határozott, hogy az egyedülálló szülők gyermekei elsőbbséget élveznek a bölcsődei felvételnél, ha a szülő dolgozik vagy munkát keres. A veszélyeztetett gyermekekkel kapcsolatos hatósági eljárásokat pedig fokozottabban gyermekpártivá tették - jegyezte meg, példaként említve, hogy bizonyos szűrővizsgálatoknál, vizsgálatoknál kötelező lesz beengedni az otthonokba a védőnőt, illetve a háziorvost.

Az oktatásról

A PISA-felmérés eredményeit firtató kérdésre Kósa Lajos azt mondta: a magyar oktatás alapvetően nem kompetenciaalapú, ezért például más országok teljesen más típusú pedagógusképzése egyes elemeinek átvétele nem megoldás. Arról kell vitát folytatni, hogy mennyire kell kompetencialapúvá tenni a magyar oktatást - jegyezte meg a fideszes politikus, aki szerint bár fontos a PISA-felmérés, abból csak "higgadt következtetéseket" szabad levonni, az eredményeket pedig napi politikai küzdelmekre felhasználni "dőreség".

A letelepedési kötvényekkel kapcsolatos felvetésre azt közölte: tudomása szerint a kormány még az idén dönt arról, hogy nem bocsátja ki többet ezt a fajta értékpapírt.

A jövő évi nyugdíjemelésről is tettek fel kérdést, amelyre válaszul Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője megerősítette: a nyugdíjak január elsejétől 1,6 százalékkal emelkednek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés