Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Orbán is tudja, hogy fenntarthatatlan a rezsicsökkentés

| 2017. 02. 22. | 10:29:00
A szakértő szerint csúsztat.
Orbán is tudja, hogy fenntarthatatlan a rezsicsökkentés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Orbán Viktor szerint az EU támadást indított a rezsicsökkentés és annak nyertesei, a magyar családok ellen, illetve újra a multik kezébe akarja adni az energiaárak megállapításának jogát - írja a 24.hu. A lap által megkérdezett energiapiaci szakértők szerint Orbán értelmezése csúsztatás. Mert:

  • Európában nem a kormányok, hanem a világszerte zuhanó nyersanyagárak miatt valósult meg a rezsicsökkentés.
  • A szabadpiacon jóval nagyobb mértékben csökkentek a gázárak, mint amit a kormányzati rezsicsökkentés hatására a lakosság érzékelhetett.
  • A magyar villamosenergia-fogyasztás nagyjából harmadát azért importáljuk, mert ez így olcsóbb, mint amennyiért itthon elő tudnánk állítani az áramot.
  • Magyarországon jelenleg csak veszteségesen lehet áramot és gázt eladni a háztartásoknak. Ennek árát közvetve a fogyasztók, az adófizetők fizetik meg.

A miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány öt pontból álló nemzeti konzultációt indít. Ennek első pontja a rezsicsökkentés megvédése Brüsszeltől. Orbán Viktor szerint az Európai Unió támadást indított a rezsicsökkentés és annak nyertesei, a magyar családok ellen, illetve újra a multik kezébe akarja adni az energiaárak megállapításának jogát. A 23.hu által megkérdezett energiapiaci szakértők szerint Orbán értelmezése csúsztatás.

Hamis azt a képzetet kelteni az emberekben, hogy az Európai Unió megszabja, hogy az egyes tagországokban mennyiért vehetik az emberek az áramot

– mondta a 24.hu-nak Fülöp Orsolya, az Energiaklub szakmai vezetője.

Valójában az Európai Uniónak az áramár egyetlen tételébe van beleszólása: a rendszerhasználati díjak kialakításának módjába. A villamosenergia-rendszer fenntartását közösen kell fizetniük a fogyasztóknak. Az EU versenyszabályozási okokból úgy tartja, az a tisztességes, ha ezek a költségek egyenlő módon oszlanak meg a különböző típusú fogyasztók (lakosok, cégek, ipar, önkormányzatok stb.) között – mondta Fülöp Orsolya. A szakértő szerint a hazánk ellen 2015 februárjában indított kötelezettségszegési eljárás is éppen erről szól:

az EU azt kifogásolta, hogy Magyarországon ez az egyenlőség nem érvényesül, és más áramárat fizet a lakos, mást az ipari szereplők.

A magyar rezsicsökkentés tulajdonképpen megelőlegezte a világpiaci árak alakulását, így az ennek köszönhető árcsökkenés az elmúlt öt évben mindenképpen bekövetkezett volna – mondta a 24.hu-nak Felsmann Balázs, a Magyar Energiakereskedők Szövetségének (MEKSZ) elnöke.

Ráadásul az európai szabadpiacon jóval nagyobb mértékben csökkentek a gázárak, mint amit a kormányzati rezsicsökkentés hatására a lakosság érzékelhetett. Európában tehát nem a kormányok, hanem a világszerte zuhanó nyersanyagárak miatt valósult meg a rezsicsökkentés.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés