Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Veronai buszbaleset: ez lehet a tragédia oka

| 2017. 02. 13. | 11:57:00
Egy kardiológus mondta el a véleményét.
Veronai buszbaleset: ez lehet a tragédia oka
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kóros aluszékonyság vagy szívritmus-zavar okozta ájulás léphetett fel a sofőrnél, és ez vezetett a veronai busztragédiához - írja a Magyar Idők cikkét idézve az inforadio.hu.

A lapnak egyébként ezt Tomcsányi János kardiológusprofesszor nyilatkozta, akinek feltételezését erősíti, hogy műszaki problémát egyelőre nem tudtak megállapítani a balesettel kapcsolatban, és hogy a busz fékezés nélkül csapódott a felüljárónak.

A kóros aluszékonyság, aminek a hátterében az úgynevezett alvási apnoé áll, ma már tesztekkel és alváslaborban végzett vizsgálatokkal kiszűrhető, és sikeresen kezelhető is. A probléma jelentőségét jól mutatja, hogy 2015 áprilisa óta a jogosítvány megújításához szükséges egészségügyi alkalmassági vizsgálat része kell legyen az alvászavar-szűrővizsgálat azoknál, akiknél felmerül ennek a gyanúja.

A buszbaleset másik lehetséges okát, a ritmuszavar okozta ájulást (orvosi nevén syncope) azonban továbbra sem kötelező vizsgálni, jóllehet sok esetben ez is szűrhető, és vannak országok, amelyekben már működnek is syncope-ambulanciák. Ezekben szakemberek tovább vizsgálják az ismételt ájulások okait, és ennek megfelelően kezelik is azokat - írja az inforadio.hu.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés