Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Érpatak és Szakoly fizethet, mint a katonatiszt

| 2017. 03. 10. | 13:19:00
Szabálytalanságokat tárt fel a vizsgálat.
Érpatak és Szakoly fizethet, mint a katonatiszt
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A napokban adta hírül az országos sajtó, hogy az országban összesen harminc közfoglalkoztató esetében tártak fel súlyos szerződésszegést, csaknem negyedmilliárdnyi szabálytalanul felhasznált támogatást kell visszafizetni, hat közfoglalkoztatóra pedig rendbírságot szabtak ki. A legtöbb szabálytalanságot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közfoglalkoztatók követték el, lapinformációk szerint nekik kell a teljes összeg több mint felét, 144,9 milliót visszafizetniük.

A megyei kormányhivatalnál érdeklődtünk, mely településekről van szó.

A 2016-os közfoglalkoztatási támogatásokból a Belügyminisztérium által 2017. februárjában kiadott beszámoló alapján Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egészen pontosan 144 886 600 forintot kell visszafizetni. Ez két települést érint, az Orosz MIhály Zoltán vezette Érpatakot és Szakolyt, ahol Szűcs Gabriella a polgármester.

Érpatak önkormányzatának 2016. évi közfoglalkoztatási programjaiban a lefolytatott helyszíni ellenőrzések megállapításai alapján a támogatásokat megszüntették az összeget visszakövetelik. Mindösszesen nyolc támogatási ügyben (4 db hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás támogatására irányul, és négy, 2016. évi járási startmunka minta/ráépülő programok keretében nyújtott támogatás esetében) intézkedtek a támogatás folyósításának megszüntetéséről és visszaköveteléséről.

Érpatakon a visszakövetelt támogatás késedelmi pótlékkal növelt összege együttesen meghaladja a 30 millió forintot.

Az önkormányzat megszegte a támogatás nyújtásának jogszabályban, illetve hatósági szerződésben foglalt feltételeit, a folyósított támogatást nem az elkülönített számlán (alszámlán) kezelte, továbbá hogy a folyósított támogatást nem kizárólag a közfoglalkoztatás kiadásaira használta fel. A közfoglalkoztatási ügyekben támogatott létszám mindösszesen 61.

Szakoly Község Önkormányzatának 2016. évi közfoglalkoztatási programjaiban szintén a lefolytatott helyszíni ellenőrzések megállapításai alapján szintén a támogatások megszüntetéséről és visszaköveteléséről döntöttek. Az ellenőrzés során feltárták, hogy a közfoglalkoztatottak és az önkormányzati dolgozók havi bérének fedezetére bizonyítottan két alkalommal az önkormányzat közfoglalkoztatásra elkülönített alszámlájáról a közfoglalkoztatási előleg és támogatás egy részét átvezették az önkormányzat működési számlájára. Mindkét esetről testületi döntés született, mellyel szemben a jegyzőnek törvényességi aggályai voltak.

A kötelezettségszegés miatt visszakövetelt támogatás összege késedelmi pótlékokkal növelve Szakolyban együttesen meghaladta a 109 millió Ft összeget. A támogatások megszüntetésének és visszakövetelésének időpontjában a támogatott 262 fős létszámból közfoglalkoztatásban állt 242 fő.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal folyamatos erőfeszítéseket tett és tesz arra, hogy az érintett településeken élő, és a versenyszférába munkát vállalni nem tudó álláskeresők részére a közfoglalkoztatásban történő elhelyezkedés lehetőségét biztosítsa áll a közlemény végén.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés