Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Görögöké lehet a Zay?

| 2017. 03. 30. | 12:10:00
Élőben közvetítjük Nyíregyháza képviselő-testületének ülését.
Görögöké lehet a Zay?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

(élő)

Megkezdődött Nyíregyháza képviselő-testületének ülése. A két közgyűlés közötti időszakban történt események beszámolójához Jeszekszky András (MSZP) két kérdést fűzött. Kíváncsi volt, milyen logika mentén küldenek a súlyadóról a városlakók egy részének sima levél mellett ajánlott küldeményt is, illetve arról érdeklődött, igaz-e, hogy a Zay Anna szakközépiskolát a görög katolikus egyház kívánja átvenni üzemeltetésre.

Válaszában Kovács Ferenc polgármester úgy reagált: "Kérdezte-e az adóosztályt a képviselő úr, mert akkor választ kapott volna". Majd átadta a szót a jogi osztály vezetőjének, aki elmondta:

Valóban kétféle küldeményt kaphattak, egyik egy értesítő volt, másikat ajánlottként küldték ki, azoknak, akiknek valamilyen változás történt a fizetési kötelezettségben.

A Zay iskolával kapcsolatos kérdésre úgy reagált: "Amit erről tudok: a görög katolikus egyház megkereste az állami szervet, a fenntartót, még nem kapott erről értesítést az önkormányzat, de majd kell, mert a tulajdonos az önkormányzat. Május végéig erről tájékoztatni kell a várost."

Nagy László (MSZP) a Legolanddal kapcsolatos, előző közgyűlésen tett bejelentését kérte számon a polgármesteren, melynek utóbb komoly sajtóvisszhangja volt. Felvetette azt is, hogy az eset után a szóvivő és a sajtófőnök átkerült a Város-kép Kft. állományába.

- A Legolandet megint felmelegítik - mondta a polgármester. - Nem mondtam, hogy meg fogjuk épteni, azt mondtam, hogy megszületett a kormányhatározat a támogatásról. Négyéves munka van emögött. Most értünk oda, hogy a tematikus parkról folytassuk a tárgyalásokat. Én azt javasoltam, a Magyar Közlönyben ne jelenjen meg a Lego, hanem az, hogy tematikus park.

Médiaaostobaságnak nevezte a Legolanddal kapcsolatos cikket, mely a Privátbankárban jelent meg, hozzátéve: a lap ahelyett, hogy előbb az önkormányzatot kérdezte volna, megkereste a franchise tulajdonosát, amely azt válaszolta, hogy nincs tervben Nyíregyházán Legoland Discovery Center létesítése.

frissítve: 10.55


Lövei Csaba (Együtt) azzal kezdte, úgy érzi, nem ugyanazon a közgyűlésen volt ő mint a polgármester márciusban. Emlékeztetett arra, hogy Lego-ügyben zászlólengetés volt.

"Kedvelem a polgármester úr finoman ironizáló stílusát. Lehet azt mondani, hogy rosszindulatú volt a sajtó, van olyan, hogy rosszindulatú az emberhez a sajtó, de nem kellett volna akkora lelkesedéssel és nyilvánossággal fellépni ebben a témában. Itt történt egy hiba, nem segít, ha ironizálunk a képviselőkkel, és máshová helyezzük a sajtó munkatársait."

Ez tényszerűen nem így van - reagált a polgármester. - Hiba történt, de az arányokat, a bolhát az elefánttal ne állítsuk egy méretbe.

Adorján Gusztáv (Fidesz-KDNP) szerint álomgyilkosság folyik ebben az ügyben. "Egy rossz kommunikáció következményeit próbáljuk most polgármester úr nyakába akasztani. Ide 9,5 milliárd érkezik tematikus parkokra."

Frissítve: 11.00

Kovács Ferenc azzal zárta le a témát, hgy nagyszerű dolog lenne Nyíregyháza fejlődése szempontjából a Legoland-beruházás. Nem adja fel, tovább megy, de most sokkal nehezebb a dolga.

Egy Magyar Közönyben megjelent kormánydöntés nem blöff - jelentette ki Nyíregyháza polgármestere.

frissítve: 11.28

Béres Csaba (Jobbik) bejelentette, aláírásgyűjtés indult Felsősimán, a Pál utca, illetve a földutak állapota miatt. A lakók őt keresték meg, mert álltásuk szerint a képviselőjüket nagyon nehéz elérni, ezért őt keresték meg, hogy ügyüket képviselje.

Megdöbbentő számomra ez a show-elem, eddig nem foglalkoztak semmivel – reagált Kovács Ferenc, majd szót kért a terület egyéni képviselője, Vassné Harman Gyöngyi, aki meglehetős felháborodással közölte: ősszel a NYÍRVV Nonprofit Kft. szakemberei és a lakosság rendbe tette a földutat, szerinte Béres Csaba egyszer járhatott a területen, olvadás után, és ellene hergelte az embereket.

Elmondta: az utat egy nagycserkeszi vállalkozó tette tönkre, aki trágyát szállított arra, majd eltűnt. Ő az elmúlt 3 hétben háromszor járt a terülten, rendbe tették, semmi gond nincs.

Kovács Ferenc polgármester hozzáfűzte Béres Csaba képviselő úr hirtelen szerepelni akart, nem gond, csak nem mindegy, hogyan.

Újra szót kért Béres Csaba, hogy leszögezze, az aláírásgyűjtés nem olyan régen, 2 hete indult, nem ő kezdeményezte, hozzá fordultak, nem bujtatott fel senkit.

Kovács Ferenc arra kérte Harman Gyöngyit, ne reagáljon, „nem ér annyit, ennyire nem szabad lesüllyedni” – fogalmazott, és ezzel lezárta a két közgyűlés közötti időszak eseményeiről szóló beszámoló vitáját.

Beszámol a rendőrség

A Nyíregyházi rendőrkapitányság tavalyi tevékenységéről számolt be Illés László kapitányságvezető, aki elmondta: 2016-ban a migráció, folyamatos terrorfenyegetettség adta feladatokból komolyan kivette részét a rendőrkapitányság, miközben a napi feladatait teljesítette. Csökkent a regisztrált bűncselekmények száma, miközben a nyomozási felderítettség nőtt. Volt olyan terület, ahol 60 százalékos javulást értek el.

Javult a közbiztonság

Hangsúyozta: a közbiztonság javulása nemcsak a rendőrség eredménye, hiszen segít az önkormányzat, a polgárőrséggel kiváló a kapcsolat, amely a városbál bevételét nemrég a polgárőrség javára fordította. A jó kapcsolat kiteljesedése lesz, hogy nyáron Nyíregyháza rendezi az országos polgárőr napot.

Példaértékű a közterület-felügyelet kamerarendszere, mely szintén a közbiztonságot szolgálja. Sokat segít a lakosság a bűnelkövetők elfogásában.

Frissítve 11.35

Nagy László (MSZP) hozzászólásában arra kérte a rendőrséget, legyen 2017 a kerékpárosok éve, legyenek olyan szigorúak a biciklisekkel, mint az autósokkal, mert nagyon sok veszélyhelyzetet teremtenek, fegyelmezetlenül közlekednek.

Jeszenszky András ezt azzal egészítette ki, hogy Nyíregyháza egyre bővülő kerékpárút-hálózatának használatára is fel kell hívni a biciklisek figyelmét, akik ezek helyett a közutakat használják. Felhívta a figyelmet az épülő kerékpáros tanpályára, amely segíthet a kerékpáros közlekedési morál kialakításban.

frissítve: 12.40

A Park Hotelre cserélné a kormányzattal a zöld irodaházat Nyíregyháza önkormányzata.

Kovács Ferenc emlékeztetett arra, korábban többször kérték az ingyenes tulajdonba adást, erre elutasítás volt a válasz, majd a decemberi közgyűlésen arra hatalmazták fel a polgármestert, tárgyaljon arról, a Park Hotel és Hősök terén álló zöld irodaház cseréjéről tárgyaljon.

A most elfogadott előterjesztés a megállapodás-tervezet. A polgármester szerint mindkét fél számára példaértékű megállapodás lehetne. A turisztikai fejlesztés Nyíregyháza számára nagyon fontos, az irodaházat pedig a kormányhivatal használja több mint 90 százalékban. Felújításra szorul, a kormányzat ezt finanszírozni tudja, városkép szempontjából is fontos, hogy az épület megújuljon.

Túl sokat kér a Volán

Vastagon fogott az ÉMKK (a volt Volán) ceruzája. A város a tömegközlekedési cégnek 654 millió forintot adott a veszteség pótlására. A „Volán” viszont 915 milliót követel Nyíregyházától, már be is nyújtotta a számlát. Az önkormányzat azonban soknak tartja az összeget, ezért levélben Seszták Miklóshoz, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetőjéhez fordul, segítségét kérve, tegyen rendet ebben az ügyben. A levél szövegét fogadták el a képviselők.

Foci

"Bekebelezi" a Bozsik Akadémiát a Nyíregyháza Spartacus. Magyarul: mostantól a Szpari felel az utánpótlás nevelésért. Erről 17 igen mellett, 4 ellenszavazattal döntöttek a képviselők.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés