Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Plusz tízezreket kaphatnak a nyugdíjasok

| 2017. 04. 24. | 13:08:00
Sőt, jövőre is jó esély van a prémiumra.
Plusz tízezreket kaphatnak a nyugdíjasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hosszú évek után először prémiumfizetésre számíthatnak a nyugdíjasok, mert idén a gazdasági növekedés várhatóan meghaladja a 3,5 százalékot, amely az egyik törvényi feltétele a nyugdíjprémiumnak – írja a Blikkre hivatkozva a hvg.hu.

A minisztérium közlése szerint 2017-ben 4,1 százalékos, jövőre pedig 4,3 százalékos GDP-növekedéssel számol a gazdasági tárca, így idén és jövőre is számíthatnak pluszpénzre a nyugdíjasok, mert a másik feltétel, a költségvetési hiánycél is teljesülni fog.

Ezek alapján  

idén novemberben 12 ezer forint, jövő novemberben 16 ezer forint prémium jár

az átlagnyugdíjasoknak, ha bejönnek a gazdasági tárca GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzései. Ezt az összeget a nyolcvanezer forintos nyugdíjjal rendelkezők kapják a jogszabályok szerint, az ennél kisebb nyugdíjat kapóknak valamivel kevesebb jár. A 28 ezer forintos nyugdíjminimumon élők 4275, illetve 5700 forintra számíthatnak.

Novemberben nemcsak prémiumot hoz a postás a nyugdíjasoknak, hanem a tervezettnél nagyobb infláció miatt egy összegben megkapják az elmaradt nyugdíjemelés különbözetét. A jegybank legfrissebb, március végi inflációs jelentése szerint idén 2,6 százalékos lehet az infláció, a nyugdíjasok azonban csak 0,9 százalékos emelést kaptak idén, ezt a szabályok szerint kiegészítik a valós pénzromlással.

Ez egy átlagnyugdíjasnál 25 ezer forint körüli összeg lehet, vagyis a nyugdíjprémiummal együtt 37 ezer forint pluszpénzhez

juthatnak hozzá fél év múlva. A havi 200 ezer forintos nyugdíjnál már 41 ezer forint lehet a kiegészítés, a prémiummal kiegészítve már 53 ezer forint jár a novemberi nyugdíj mellé.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés