Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Feloldották a szigorítást a magyar-román határon

| 2017. 05. 11. | 22:22:00
Könnyebb, gyorsabb lesz az átkelés.
Feloldották a szigorítást a magyar-román határon
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ideiglenesen felfüggesztette a kormány a 2017. április 7-én életbe lépett szisztematikus határellenőrzést, helyette az uniós jogok által is biztosított célzott ellenőrzésekre kell a jövőben számítani a magyar-román határon – olvasható a Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Magyarország határain az elmúlt időszakban a határforgalom aránytalan lassulásával járó elfogadhatatlan helyzetre a Hajdú-Bihar, a Szabolcs-Szatmár-Bereg, a Csongrád és a Békés Megyei Iparkamara elnökei közösen hívták fel a figyelmet. 

A kamarai elnökök szerint a terrorizmus elleni intézkedés keretében meghozott, a schengeni határok átlépését szigorító intézkedés jelentősen megnehezítette a román-magyar vállalkozói együttműködést. A régióban sok munkavállaló ingázik naponta, nagyon sok vállalkozás működik a mindkét oldalon a határ menti térségben, ami megköveteli a munkavállalók rendszeres határátlépését.

A közleményben hangsúlyozzák: ezek a szigorító intézkedések a munkavégzés érdekében szükséges rendszeres átkeléseket jelentősen meghosszabbítják, naponta kétszer is megnehezítve a munkavégzést, és veszélyeztetik a vállalkozások működését.  

Az elnökök arra kérték a kormányt, tiszteletben tartva és nem vitatva a terrorizmus elleni szükséges lépéseket, hogy találja meg azokat a feltételeket, amelyekkel könnyebben, gyorsabban tudnak a munkavállalók a határon átkelni.

Magyarország Kormánya egyetértett a kamarák elnökeinek felvetésével és a Magyar Közlöny május 9-i számában megjelentek szerint ideiglenesen felfüggesztette a szisztematikus határellenőrzést, helyette az uniós jog által is biztosított célzott ellenőrzésekre kell számítani a jövőben a román-magyar határon.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés