Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Küszöb alatt a Momentum

| 2017. 05. 03. | 12:20:00
Négy százalékot mértek az új pártnak.
Küszöb alatt a Momentum
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bár hétfőn bejelentette a Momentum Mozgalom, hogy indul a 2018-as országgyűlési választáson, egyelőre nem jutna be a parlamentbe a frissen megalakult ellenzéki erő – derült ki az Iránytű Intézet áprilisi felméréséből.

A nemrég párttá alakult szervezet erősödése pillanatnyilag megtorpant, a biztos szavazó pártválasztók körében a korábbi öt helyett négy százalékon áll - írja a Magyar Nemzet.

Az ezer fő megkérdezésével készült közvélemény-kutatás adatai szerint az említett csoportban 49 százalékon állnak a kormánypártok, 20 százalékon a Jobbik, ami azt jelenti, hogy némileg csökkent a legerősebb ellenzéki párt támogatottsága. Ugyanakkor az MSZP erősödött: a szocialista párt a biztos szavazó pártválasztók 12, a DK a 7 százalékukat tudhatja maga mögött. Az LMP-re a Momentumhoz hasonlóan a biztos választók 4 százaléka szavazna, míg az Együttre, a Párbeszédre, illetve „egyéb pártokra” legfeljebb 1 százaléka voksolna, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig 3 százalékon áll.

Szintén a Fidesz–KDNP támogatottsága a legmagasabb a teljes népesség körében, összesen 29 százalék, a Jobbik ebben a körben 14 százalékot ér el. Az MSZP 8, a DK 4 százalékon áll, míg az Együtt, a Párbeszéd, illetve a kisebb pártok (Modern Magyarország Mozgalom, Liberálisok) az 1 százalékot sem közelítik meg; az LMP 3 százalékon van. Nem mellékes, hogy a friss adatok alapján a Jobbiknak jelenleg egymagában éppen akkora a támogatottsága, mint a 2014. évi baloldali összefogás pártjainak.

Figyelemre méltó, hogy nőtt a bizonytalan szavazók aránya, ami most 18 százalék, és a választ megtagadók aránya is nyolc százalékra emelkedett, azaz csaknem annyi választó szimpátiája nem ismert, amennyi a kormánypártok támogatottsága. Továbbá 11 százalékra nőtt a „biztosan nem szavazók” aránya.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés