Hirdetés

Elkeserítő, mi lett az év szava

| 2017. 06. 26. | 10:16:00
A többi se kutya. Indult a címért bulibáró is.
Elkeserítő, mi lett az év szava
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A CSOK, vagyis a Családi Otthonteremtési Kedvezmény mozaikszava lett az év szava – ezt A Magyar Nyelv Múzeumában jelentették be szombaton este a Sátoraljaújhelyhez tartozó Széphalmon, a Múzeumok éjszakája helyi programjai keretében.

Minya Károly nyelvész, szókincskutató, a Nyíregyházi Egyetem főiskolai tanára, Az év szava választást lebonyolító Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda alapító tagja az MTI-nek elmondta: összesen négy kategóriában hirdettek győztest. 

Indoklása szerint a CSOK-ra azért esett Az év szava programba bevont szakemberek választása, mert mindenképpen pozitív kicsengésű szót kerestek. A mozaikszó által képviselt tartalom pedig jó lehetőséget kínál a fiatal családok számára, amely meglátásuk szerint a demográfiára is jótékony hatással lehet majd. Dobogós lett a brexit és a kvóta

– közölte a nyelvész.

Ifjúsági szó

Az év ifjúsági szava a filterbuborék lett, amely az interneten elérhető közösségi oldalak tartalomkezelési módját jelenti. Ennek segítségével szűrik a közösségi oldalak szolgáltató rendszerei a felhasználó számára a tartalmakat. Szintén sok szavazatot kapott ebben a kategóriában az óratemető, ez olyan tevékenységet takar, amely feleslegesen sok időt igényel. Ugyancsak közkedvelt volt a szavazók körében a tavalyi riói olimpián bronzérmes magyar úszó, Kenderesi Tamás által a televízióban említett, majd az emiatt széles körben elterjedt sajtburesz is – mondta Minya Károly.

Költői szó

Az év költői szava a Széchenyi István egyik művében használt két szó, a "tetthazafi" és a "szájhazafi". A nyelvész elmondta: a "szájhazafi" olyan "pántlikás", lármásan magyarkodó ember, akinek elmúlik a lelkesedése, ha ténylegesen tenni, vagy áldozatot hozni szükséges. A "tetthazafi" ezzel szemben a hon javáért csendben, okosan, áldozatosan cselekszik. Ez a két jellemforma ma is tetten érhető – magyarázta a nyelvész.  

Hirdetés