Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Húsz határátkelő kellene Kárpátalján

| 2017. 06. 08. | 14:23:00
Ebből több a megyénket érinti.
Húsz határátkelő kellene Kárpátalján
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mintegy húsz új határátkelőhelyet kellene megépíteni Kárpátalján ahhoz, hogy akadálytalan legyen az európai uniós vízumliberalizáció hatályba lépésével megnövekedő utasforgalom - közölte csütörtökön Hennagyij Moszkal, az ukrajnai megye kormányzója.

A megyevezető személyes honlapján (Moskal.in.ua) azt írta, hogy kijevi hivatalos látogatása során átadta az ukrán közútkezelő vállalatnak és a kormánynak annak a 19 nemzetközi határátkelőhelynek a listáját, amelyeket Kárpátalján meg kellene építeni ahhoz, hogy biztosítható legyen az "uniós vízummentesség teljes értékű működése".

A lista szerint az ukrán-magyar határon nyolc új átkelőt - köztük öt közútit és három tiszai komposat - kellene létesíteni. Az ukrán-román határon hat, az ukrán-szlovákon négy, az ukrán-lengyel kárpátaljai határszakaszon pedig egy átkelőre lenne szükség. A kormányzó szerint minden tervezett határátkelőhelyhez új utat kellene építeni vagy a meglévőt felújítani.

Hennagyij Moszkal emlékeztetett arra, hogy évek óta folynak a tárgyalások az új nemzetközi határátkelőhelyek megépítéséről az ukrajnai megye területén. Megjegyezte: a megye vezetése folyamatosan lobbizik Kijevben a probléma megoldása érdekében, mivel helyi szinten nem rendezhető az ügy, ehhez ugyanis nemzetközi szerződésekre lenne szükség. Jelezte, hogy idén mindössze a Nagypalád és Nagyhódos közötti határátkelőhely megnyitása esedékes, s a térségben már intenzíven folyik az új út építése, amelynek a befejezése szeptemberben várható.

Kárpátalján a határőrség helyi illetékesei azzal számolnak, hogy az Ukrajna és az Európai Unió között június 11-től hatályba lépő vízumliberalizációt követően 30 százalékkal fog nőni a határátkelőhelyek forgalma. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés