Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Még több jövedelemkiegészítést kaphatnak a kárpátaljai pedagógusok

| 2017. 06. 13. | 17:40:00
Ezt Semjén Zsolt jelentette be Budapesten.
Még több jövedelemkiegészítést kaphatnak a kárpátaljai pedagógusok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

 

A magyar kormány megemeli a kárpátaljai magyar pedagógusok jövedelem-kiegészítését, akik így az évi 180 ezer forint helyett 270 ezer forintos juttatásban részesülhetnek - jelentette be Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Semjén Zsolt elmondta: az intézkedéssel 800 millió forintból, mintegy ötezer magyar pedagógusnak tudnak segíteni Kárpátalján.  Emlékeztetett, hogy jövedelem-kiegészítést biztosítanak a betegeikkel magyarul beszélő orvosoknak, az egyházi dolgozóknak, művészeti iskolák dolgozóinak is.

A fentieken túl mintegy hatezer óvodás és kisiskolás étkeztetését is finanszírozza a magyar állam - jelezte.
Kiemelte: összesen több mint 4 milliárdos alapfinanszírozást nyújtanak az intézményrendszer működésére, s emellé jött még tavaly egy 2,7 milliárdos fejlesztési forrás. 

A magyar kormány gazdasági fejlesztési keretet is biztosít, részint vissza nem térítendő támogatásra, részint kedvezményes hitelre. 
Semjén Zsolt rámutatott: a háborús helyzet, nagy szegénység, általános szociális problémák azzal a veszéllyel járhatnak, hogy az ottani magyarság - tanárok, orvosok - elmennek nyugatra. Mivel a cél, hogy szülőföldjükön maradjanak a magyar államnak kvázi állami funkciókat kell átvennie, s igyekeznek minden támogatást megadni, hogy a pedagógusok mellett az orvosok, az egyházak képviselői is Kárpátalján maradjanak a jelenlegi nehéz helyzet ellenére. 

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke köszönetét fejezte ki a magyar kormány segítségéért. Kiemelte: enélkül aligha lehetne a magyar intézményrendszert fenntartani. Jelenleg a tanárok átlagfizetése ötvenezer forintnak felel meg, miközben az árak nem sokkal különböznek a magyarországiaktól - jegyezte meg. 
A háborús állapotok, a gazdasági válság, a szociális mélyrepülés nagyon megviseli Kárpátalja társadalmát. Ez a támogatás biztosítja, hogy a legfontosabb intézmények, a magyar nyelvű oktatás, illetve a kárpátaljai magyarság, mint közösség fennmaradhasson - mutatott rá Brenzovics László, aki fontosnak nevezte a gyermekétkeztetés, az orvosok, a művészeti iskolákban dolgozók támogatását is. 
Kitért arra is, hogy a válság elhúzódik, a háború vége nem látszik, így erre a segítségre rá vannak szorulva.

Brenzovics László megköszönte a magyar kormány és Orbán Viktor támogatását a vízummentesség ügyében is, s szorgalmazta a határmenti infrastruktúra fejlesztését, ami a kapcsolattartást segítené.

Megjegyezte: sajnálatos módon Ukrajnában olyan törvényeket készítenek elő, amelyek szűkítenék a nemzeti kisebbségek jogait. A KMKSZ véleménye szerint ezen törvénytervezetek ellentétesek az ukrán alkotmánnyal és Ukrajna nemzetközi szerepvállalásával. Mindent meg fognak tenni, hogy ezeket ne fogadják el és ne szűkítsék a kárpátaljai magyarság jogait - ígérte. 
Semjén Zsolt hozzátette: Magyarország mindig is támogatta Ukrajnát, elsőként ismerte el szuverenitását. Ugyanakkor ragaszkodnak ahhoz, hogy a nyelvi jogok, amelyeket a jelenleg is hatályos törvény és az ukrán alkotmány biztosít, csorbítatlanok maradjanak. 
Kitért a kettős állampolgárság kérdésére is, és rámutatott: a világ efelé halad. Magyarország biztosítja a kettős állampolgárságot, s nem engedi meg, hogy állampolgárait vegzálják - mondta a miniszterelnök-helyettes.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés