Hirdetés

Nagy köszönet és megbecsülés jár a tanároknak

| 2017. 06. 04. | 13:01:00
Sok pénzről is beszélt az államtitkár.
Nagy köszönet és megbecsülés jár a tanároknak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A következő évben csaknem 120 milliárd forinttal többet fordít a kormány a költségvetésből az oktatási rendszer és a pedagógusok finanszírozására, ezzel meghaladja a 2000 milliárd forintot a teljes oktatási rendszerre fordított éves összeg - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára vasárnap Zalaegerszegen.

Palkovics László a pedagógusnap alkalmából tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy

köszönet és megbecsülés illeti a pedagógusokat.

Kifejtette: a 120 milliárd forintos pluszforrásból jelentős hányad jut a felsőoktatásra, mintegy 15 milliárdot fordítanak például az egyetemi kutatásokra. 

A tanári életpályamodellből adódó 3,5 százalékos illetménynövelésre 45 milliárd forintot biztosítanak.

Így kismértékben meg is haladja majd a pedagógusok fizetése a diplomás átlagbér 80 százalékát, az OECD országok gyakorlatának és a kormány 2013-as célkitűzésének megfelelően - ismertette az államtitkár.

Az államtitkár a 2020-ig tartó európai uniós költségvetési időszakról szólva elmondta:

a központi régión kívül közel 200 milliárd forintot fordítanak a köznevelési rendszer infrastrukturális feltételeinek javítására, eszközök beszerzésére, illetve pedagógusképzésre. Ebből mintegy 60 milliárd jut új iskolák építésére és a meglévők bővítésére, további 30 milliárd pedig felújításokra és eszközbeszerzésekre. Ezzel párhuzamosan a Környezeti Energiahatékonysági Program (KEHOP) keretéből is további 20 milliárd forintot biztosítanak a köznevelési intézmények energiahatékonysági beruházásaira.

Palkovics László beszélt arról is, hogy a digitális írástudás javítása érdekében 45 milliárd forint jut a központi régión kívüli iskolák informatikai fejlesztésére,

2020-ig például minden iskolában lesz wifi és az ehhez szükséges szélessávú internet.

Az adminisztráció és az oktatás támogatására új gépeket szereznek be, mintaprojektként egyes iskolák 5. évfolyamán pedig már nem papíralapú tananyagból, hanem interaktív tananyaggal feltöltött táblagépekről tanulnak majd a gyerekek.

Hirdetés