Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Felvonulnak, akiket megbélyegztek

| 2017. 07. 08. | 17:47:00
Budapest Pride. Kordonnal? Kordon nélkül?
Felvonulnak, akiket megbélyegztek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Budapest Pride szervezői szerint minden rendezvénynek vannak kockázatai, ezért arra kérnek mindenkit, hogy ezeket mérlegelve vegyenek részt a szombati budapesti felvonuláson. Erről Karlik Cintia, a Budapest Pride 2017 szóvivője a rendőrséggel történt egyeztetést követően az M1 aktuális csatorna stábjának beszélt.

A szervezők nem sokkal a bejelentett rendezvény kezdete előtt módosították az eredetileg tervezett útvonalat, amit azzal indokoltak, hogy nem szeretnének kordonok között vonulni. A rendőrség azt közölte: a szervezők nem határozhatják meg, hogyan hajtsák végre a törvényben előírt feladataikat a közrend és a közbiztonság biztosítása érdekében.

A Budapest Pride 2017 szervezője újabb bejelentést tett szombaton a rendőrségen: amennyiben a rendezvény eredeti útvonalán kordont látnak, úgy attól eltérnek – írta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a honlapján szombaton.

Karlik Cintia a rendőrségi egyeztetés után az M1 aktuális csatorna stábjának azt mondta: minden szabad és nyitott rendezvénynek vannak veszélyei, ezért mindenkit arra kérnek, hogy ezeket a kockázatokat mérlegelve vegyenek részt az idei felvonuláson. Hozzátette: véleményük szerint nem a kordon jelenti a biztonságot, hanem a rendőri állomány. Mint mondta, együttműködnek a rendőrséggel, alternatív útvonalat jelentettek be, amit a rendőrség elfogadott. 

Álláspontjuk szerint a kordon korlátozza az alapvető gyülekezési jogukat azzal, hogy a rendezvényhez nem lehet bármikor szabadon csatlakozni, illetve azt bármikor elhagyni. Emellett megjegyezték, hogy a teljes lezárás nélküli biztosítás sokkal kevesebb és rövidebb ideig tartó forgalomzárásokat eredményezne. "A hermetikusan lezárt útvonalnak van egy szimbolikus jelentése is, nevesen az, hogy hiába valósul meg a gyülekezési jogunk objektív oldala, annak szubjektív oldala, a többségi társadalommal való érintkezés, kommunikáció ezt teljesen ellehetetleníti, ezzel az álláspontunkkal a korábbi években az ombudsman is egyetértett egy jelentésében" - fogalmazott.

A BRFK kiemelte: a rendőri biztosítás módjának meghatározása szakmai kérdés, amelyben a rendőrség jogosult és köteles dönteni, a szervező nem határozhatja meg, hogy a rendőrség törvényben rögzített feladatait milyen módon látja el. A rendőrség ugyanis felelősséget visel mind a rendezvényen résztvevők biztonságáért, mind mások jogainak tiszteletben tartásáért, a közrend, a közbiztonság és a közlekedés rendjének fenntartásáért – írták.

A hatályos gyülekezési törvény és a gyülekezési joggal kapcsolatos bírói gyakorlat töretlen. Amennyiben a szervező kéri a rendezvény rendjének biztosításához a rendőrség közreműködését, akkor a rendőrség felelőssége és kötelessége mérlegelni, hogy milyen módon biztosítja a gyülekezési jog zavartalan gyakorlásához szükséges feltételeket, a közrend és a közbiztonság fenntartását, a gyülekezési jogukkal élni nem kívánók, de a rendezvénnyel érintett területen élők lehető legkisebb mértékű jogkorlátozását –olvasható a közleményben.

A BRFK csütörtökön azt közölte, a szombati felvonulást területzárással, kordonokkal biztosítja a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvényként.

Az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek) fesztiválja múlt pénteken kezdődött, a szervezők már akkor bejelentették: július 8-án kordonok nélkül vonulnak.

A rendőrség nem sokkal a rendezvény kezdete után honlapján azt közölte: a vonulás új útvonala a Kossuth tértől az Alkotmány utcán keresztül, a Lánchídon át az Ybl Miklós térig tart.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés