Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hétmilliós óvadékot tettek le élsportolónk gázolójáért

| 2017. 07. 26. | 21:06:00
Házi őrizete következik. Áldozata 21 évet élt.
Hétmilliós óvadékot tettek le élsportolónk gázolójáért
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több mint hétmillió forint óvadék ellenében házi őrizetbe helyezte a Budai Központi Kerületi Bíróság azt a férfit, aki a gyanú szerint még márciusban a gépkocsijával nagy sebességgel belerohant az előtte álló autóba a fővárosi Szentendrei úton, és emiatt a másik járműben ketten meghaltak – közölte a Fővárosi Törvényszék szerdán az MTI-vel.

A baleset egyik áldozata a 21 éves Janza Richárd ifjúsági világbajnok kajakos volt.

A bírósági tájékoztatás szerint a még múlt héten született végzés ellen az ügyészség fellebbezett, a törvényszék azonban hétfőn helyben hagyta a döntést. A törvényszék felidézte: a gyanúsított előzetes letartóztatását március 20-án rendelték el, azt egyszer meghosszabbították, július 20-áig. Az ügyészség a múlt héten a szökés veszélyére hivatkozva kérte a kényszerintézkedés fenntartását, míg a férfi ügyvédje óvadék ellenében kérte házi őrizetét. A férfi igazolta, hogy bejelentett lakcíme van, ahol a hozzátartozói befogadják, és az ingatlan alkalmas a házi őrizet végrehajtására. 

Ha meglép, ugrik a pénz

A védő jelezte, hogy bár a férfi édesanyjának komoly anyagi megterhelést jelent az óvadék kifizetése, de vállalja azt. Az ügyvéd kifejtette: az óvadék kiszabása kellő visszatartó erejű a szökés megakadályozására, ugyanis ha a férfi megszökne, akkor az a családja megélhetését sodorná veszélybe. 

A törvényszék megállapította, hogy az ügyészi és a védői indítvány is alapos, ugyanakkor megjegyezte: bár fennáll a szökés veszélye, a bíróságnak mindig vizsgálnia kell enyhébb kényszerintézkedés alkalmazásának lehetőségét. Ezért úgy döntött, hogy a gyanúsított ismert jövedelmi és vagyoni helyzetét meghaladó óvadék kiszabása, valamint mozgásának nyomon követő eszközzel történő ellenőrzése a házi őrizet ideje alatt megfelelő intézkedés. 

A bíróság szerint valószínűsíthető, hogy az előírások megszegésével járó jogkövetkezmények miatt a gyanúsított eleget fog tenni a megjelenési kötelezettségének. Megjegyezte továbbá, hogy a férfi a hosszabb rehabilitációt igénylő egészségi állapota miatt is helyhez van kötve. 

A bíróság az óvadék összegét 7 millió 300 ezer forintban határozta meg. 

Ha a férfi megszegi a házi őrizet szabályait vagy idézés ellenére ok nélkül nem jelenik meg, akkor őrizetbe vehető és elrendelhető az előzetes letartóztatása. Ha idézés ellenére nem jelenik meg, a távolmaradását nem igazolja és ezért a bíróság elrendeli az előzetes letartóztatását, akkor elveszíti a jogát az óvadék összegére. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés