Hirdetés

Barcelonai terror: tucatnyi halott, sok sérült

| 2017. 08. 17. | 21:21:00
Túszokat is ejtettek.
Barcelonai terror: tucatnyi halott, sok sérült
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kisteherautó hajtott gyalogosok közé Barcelona központjában csütörtök délután.

Késő délutáni hírek szerint legkevesebb 13 ember meghalt, a sérültek száma sajtójelentések szerint hatvan körüli, többen válságos állapotban vannak. 

Egy belügyi illetékes ugyanakkor kevesebb halottról, illetve sérültről beszélt.

A rendőrség terrorista támadásnak minősítette az esetet. Az áldozatok állampolgárságáról egyelőre nem érkezett hír. A kisteherautó vezetője elmenekült. Névtelenségbe burkolódzó rendőrségi forrásokra hivatkozva az El País című spanyol lap arról adott hírt, hogy ketten követték el a támadást, amely után bevették magukat egy közeli étterembe és túszokat ejtettek. A helyi sajtó jelentése szerint a rendőrség tárgyalásba kezdett a túszejtőkkel. A rendőrség lezárta a környéket, akárcsak a közeli metró- és vasútállomásokat, a lakosságot pedig arra kérte, maradjon távol, hogy ne akadályozza a mentők munkáját. 

A helyszín felett helikopter köröz.

A furgon a Las Ramblas sugárúton hajtott a járdára, mintegy 600 méteren keresztül gázolt, míg végül egy kioszknak ütközött a La Boquería piachoz közel. 

Egyes helyi források lövöldözésről adtak hírt. A rendőrség cáfolta, hogy tűzpárbaj történt volna, ugyanakkor talált egy másik furgont, amelyet állítólag a támadás elkövetői béreltek, feltehetően azzal akartak elmenekülni.

A rendőrség az esettel összefüggésben annyit közölt, hogy egy muzulmán férfi furgont bérelt, azt azonban nem erősítették  meg, hogy a merénylethez használt furgonról van szó. 

Egyelőre nem jelentkezett semmilyen szervezet a merénylet elkövetőjekén. 

Mariano Rajoy spanyol kormányfő Twitter-üzenetében együttérzéséről biztosította a halálos áldozatok hozzátartozóit és a sérülteket, valamint hozzátette, hogy folyamatos kapcsolatban van az illetékes hatóságokkal.

"A legfontosabb: a sebesültek ellátása a Las Ramblas-on és a biztonsági erők munkájának megkönnyítése" - fogalmazott bejegyzése végén a spanyol miniszterelnök.

Hirdetés