Hirdetés

Az Európai Parlament elítéli az ukrán kisebbségellenes törvényt

civishir.hu

2017.09.14. 11:36

Az Európai Parlament elítéli az ukrán kisebbségellenes törvényt
pixabay.com

A törvény visszafordíthatatlan következményekkel járhat.

Hirdetés

Az Európai Parlament Kisebbségi Munkacsoportjának szeptember 14-ei strasbourgi ülésén Gál Kinga társelnök kezdeményezésére napirendre került az új ukrán oktatási nyelvtörvény ügye. –  A szeptember 5-én Kijevben elfogadott törvénytervezet ellentmond Ukrajna saját alkotmányának és számos törvényének, szembe megy a nemzetközi normákkal és egyezményekkel, veszélyezteti a nemzeti és nyelvi kisebbségek puszta létezését – hangsúlyozta az EP-képviselő.

A törvény, amely megtiltaná a közép- és felsőoktatásban az anyanyelven való tanulás lehetőségét, Ukrajna lakosságának 20%-át, az összes nemzeti és nyelvi kisebbséghez tartozó állampolgárt érinti. Az anyanyelvhasználat az identitás és kultúra megőrzésének legalapvetőbb feltétele. Ennek korlátozása az érintett közösségek mindennapi létét lehetetleníti el. Gál Kinga, a munkacsoport néppárti társelnöke kezdeményezte, hogy ezzel a súlyos kérdéssel a Kisebbségi Munkacsoport is foglalkozzon.

 – Minden eszközt fel kell használnunk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a törvénytervezet életbe lépését. Hiszen szerzett jogok elvétele visszafordíthatatlan károkkal jár a kisebbségi közösségek számára. 

Az ülésen Vincze Lóránt, a FUEN elnöke bemutatta a Minority Safepack elnevezésű európai polgári kezdeményezést. Célja, hogy úgynevezett kisebbségvédelmi minimum normák által uniós szinten is megerősítse az őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségek védelmét. 

oktatástörvényeurópai parlament

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés