Hirdetés

Merkelék Magyarországgal és Orbán Viktorral foglalkoztak

mti

2017.09.04. 14:49

Merkelék Magyarországgal és Orbán Viktorral foglalkoztak

A szociáldemokrata (SPD) kancellárjelölt szerint a migránsok az aranynál is értékesebbek.

Hirdetés

Angela Merkel német kancellár hibázott, amikor 2015 szeptemberében beengedte Németországba a menekülteket, mert döntésébe nem vonta be az európai partnereket – mondta Martin Schulz szociáldemokrata (SPD) kancellárjelölt vasárnap este Berlinben a kormányfőjelöltek televíziós vitáján.

Hangsúlyozta, hogy Merkel kész tények elé állította az uniós partnereket, és ez vezetett oda, hogy Orbán Viktor Magyarországa és Jaroslaw Kaczynski Lengyelországa

„kivonja magát a felelősség alól" és „cserben hagyja Németországot", holott "sok pénzt fizetünk ezeknek az országoknak".

Angela Merkel aláhúzta: Martin Schulz is tudja, hogy „Orbán Viktor elvette a menetjegyeket a Budapesten lévő menekültektől és egyszer csak nem engedte, hogy elinduljanak a vonatok", és „tudtuk, hogy Magyarország nem hajlandó szolidárisan részt venni" a menekültek ellátásában.

„Így szeptember 4-én este gyorsan kellett cselekedni a Magyarországon gyalog elindult menekültek ügyében, mert semmi reményem nem volt abban, hogy Orbán Viktor megváltoztatja hozzáállását"

– mondta Angela Merkel. A hivatalban lévő kancellár úgy vélekedett, hogy az Európába és Németországba irányuló migráció nem fenyegetés, hanem nagy feladat.

A szociáldemokrata (SPD) kancellárjelölttel, Martin Schulz-cal  folytatott vitán Merkel hangsúlyozta, hogy Németország nem zárkózhat be a világ más részein pusztító háborúk és szegénység előtt, ami azonban „nem jelenti azt, hogy mindenki jöhet".

„Az utóbbi két évben megtanultuk, hogy a menekülést kiváltó okok megszüntetésére kell törekedni, és ez a következő négy évben is sok feladatot ad majd”

– tette hozzá a jobbközép CDU/CSU pártszövetség jelöltje.

Martin Schulz hangsúlyozta: továbbra is vállalja azt a kijelentését, hogy az Európába érkező menekültek „aranynál is értékesebb dolgot hoznak magukkal", jelesül „az Európába vetett hitet". Erre büszkék lehetünk – mondta a baloldali politikus a kancellárjelöltek egyetlen vitáján, amelyen elsőként a migrációval és a menekültüggyel kapcsolatos kérdéseket kaptak a műsorvezetőktől.

Angela Merkelmigrációpolitika

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés