Hirdetés

Katasztrofális a helyzet, már az apróhirdetési oldalakon is tanárt keresnek

eduline.hu

2017.09.07. 14:36

Katasztrofális a helyzet, már az apróhirdetési oldalakon is tanárt keresnek
(Fotó: illusztráció)

Kevés a fizetés, óriási a munkaerőhiány az oktatásban.

Hirdetés

Már az apróhirdetési oldalakon, például a Vaterán és a Jófogáson is egymást érik az iskolai álláshirdetések, sok tantestületből ugyanis még szeptember 1-jén is több pedagógus hiányzott, írja az eduline.hu.

A Vaterán, az „oktatás-tudomány” kategóriában például 1308 álláshirdetést találni, keresnek például magyar-ének szakos tanárt, pedagógiai asszisztenst, informatikatanárt, testnevelőt, de több iskola - valószínűleg az esélytelenek nyugalmával - biológia-kémia, matematika-bármilyen szakos tanárra is vadászik.

A Jófogáson is több mint száz hirdetést böngészhet át az, aki az oktatásban vagy a tudományos szférában szeretne elhelyezkedni, ráadásul úgy tűnik, az iskolák már nem is próbálnak többéves tapasztalattal rendelkező pedagógust találni, az egyik iskola hirdetésében például geyszerűen úgy fogalmaz, „a tapasztalat nem feltétetel, de természetesen jó, ha van”, míg egy budapesti középiskola már fizika-matematika mesterszakos ,végzős egyetemisták jelentkezésével is beérné.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) úgy tudja, közülük 1400-an nyugdíjba mentek, 3970-en viszont aktív korúként döntöttek úgy, hogy nem maradnak a munkahelyükön. Galló Istvánné elnök szerint az igazán ijesztő az, hogy mindeközben mindössze 800 pedagógus lépett be a közoktatási rendszerbe, vagyis egyértelmű, hogy az életpályamodell, valamint a sokat emlegetett béremelés nem elég vonzó a pályakezdők számára.

Egy pályakezdőként ma bruttó 180-190 ezer forintot keres, sokan ennyiért nem vállalják a tanári szakmát.

pedagógusoktatás

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés