Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mit keresnek az íjászok a sóstói erdőben?

| 2017. 09. 28. | 15:06:00
A közgyűlésen több fejlesztésről is tárgyaltak.
Mit keresnek az íjászok a sóstói erdőben?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szálloda, sóstói vadászat, fejlesztések és SZMSZ-módosítás. A többi között ezeket a témákat tárgyalta csütörtöki ülésén a nyíregyházi képviselő-testület. Az épülő sóstói szálloda üzemeltetői pályázatát zárt ülésen vitatták meg a képviselők.

Több fejlesztés is zöld utat kapott a csütörtöki közgyűlésen. Hamarosan indulhat bölcsőde fejlesztés, töltőállomás és telephely kialakítása valamint csapadékcsatorna építése – erről Kovács Ferenc polgármestere tájékoztatta csütörtökön a képviselőtestület tagjait.

A városvezető a közgyűlésen beszámolt arról, hogy száz százalékos támogatás mellett több mint 238 millió forint pályázati támogatásból négy bölcsőde eszköz- és infrastrukturális fejlesztését teszi lehetővé. Ennek részeként a Fazekas János tér 13. szám alatti gyermekintézményben teljes rekonstrukció valósulhat meg, mely energetikai korszerűsítést és belső felújítást is jelent. A Stadion utcán és a Vécsey közben belső munkák folynak majd, és eszközfejlesztésre is lehetőség nyílik, ez már a Dália utcai bölcsődét is érinti.

Elkezdődött a CNG buszok üzemeltetéséhez szükséges töltőállomás és telephely kialakítása is a napokban.  Ez a bejelentés is pályázathoz köthető, hiszen ezek megvalósítása is 100 százalékos támogatással valósul meg a Tiszavasvári úti hajdani laktanya területén. Kovács Ferenc polgármester arról is beszámolt, hogy több mint 1 milliárd forintból folytatódhat a csapadékcsatorna rekonstrukciós program a városban.

Napirend előtt

Lövei Csaba ( Együtt) a sóstói erdőben történő vadászat miatti felháborodását fejezte ki.

A sajtóhírek szerint a "puskás emberek" helyett vadászíjasok lesnek a továbbiakban az állatokra.

Ezt a barbár vadászatot és egyáltalán a parkerdei vadászatot ítélte el a képviselő információt kérve a polgármestertől. Dr. Kovács Ferenc elmondta, hogy hivatalosan nem tud erről, utánanéz, de nehéz egyensúlyt találni a természet védelme és a közlekedés biztonságának igénye között.

Napirend előtt Béres Csaba ( Jobbik) a kórházi parkoló ügyére kérdezett rá. Dr. Adorján Gusztáv ( Fidesz) október közepére ígérte a parkoló alapkövének letételét, az eseményre a kórházigazgató mindenkit invitált.

Tóth Imre (Fidesz) Nyíregyháza fejlődését méltatta, friss statisztikai adatokkal alátámasztva, Nagy László ( MSZP) viszont válaszul hangsúlyozta, ez a fejlődés 1990 óta töretlen, senki nem sajátíthatja ki magának.

Lövei Csaba napirend előtt is szóba hozta a felszólalási lehetőségek szűkítését, véleménye szerint a javaslatot előtertjesztő polgármester célja a demokrácia tudatos és káros szűkítése.

Hunyadi László és Lövei Csaba

SZMSZ - csorbul a demokrácia?

 A polgármester SZMSZ-t módosító javaslata szerint interpelláció és kérdés a továbbiakban közgyűlés elején nem, csak a végén hangozhat el. A "közgyűlésen méltatlanul személyeskedő"  rendzavarókat a polgármester távozásra szólíthatja fel, illetve – a képviselők kivételével – "kivezettetheti".

Ahogy arra számítani lehetett, ennél a napirendi pontnál hosszasan vitáztak Nyíregyháza képviselői a képviselőtestület Szervezeti és Működési Szabályának módosítását tartalmazó napirendnél.

Az ellenzék szerint a városvezetés a mostani módosítással szakít a 27 éves nyíregyházi demokratikus gyakorlattal miszerint az interpelláció és kérdés a továbbiakban nem a közgyűlés elején, hanem csak a végén hangozhat el.

Az ellenzék szerint a változtatás célja, hogy az interpellációk, vagy városvezetéshez szánt kérdések – amelyek nem a napirendekhez kapcsolódnak – kevesebb figyelmet kapjanak, hiszen előre vetíthető, hogy a tévénézők, vagy a közgyűlés menetét követők, nem fogják megvárni az ülés végét, ami sokszor több órát vesz igénybe. Dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző rávilágított arra, hogy a Nyíregyházára vonatkozó szabályozás sokkal rugalmasabb, mint az ország más nagyvárosának SZMSZ-e.

Lövei Csaba hangsúlyozta: a demokrácia maradéka is terhes Nyíregyháza vezetésének, Kovács Ferenc és szavazógépe felrúgja a Nyíregyháza – tanácsrendszer után – először szabadon megválasztott képviselői által 1990-ben  hozott demokratikus szabályokat.

Kivonultak a teremből

Hunyadi János (DK) szerint a sajtónyilvánosság tudatos csökkentése vezeti a polgármestert a tervében, Béres Csaba és Nagy László is hasonló bírálatot fogalmazott meg. A fideszes álláspontot Halkóné Rudolf Éva védte, megfogalmazva: lehet interpellálni, kérdezni, csak máskor, így nem csorbulnak a képviselői jogok.

Éles vita után 15 igen és 7 nem szavazattal a testület elfogadta a változtatást, a Fidesz-KDNP képviselői igennel az ellenzéki és független képviselők nemmel szavaztak.

A szigorítás elfogadása után Lövei Csaba (Együtt) és Hunyadi János (DK) - ahogy azt a vita elején bejelentették - tiltakozásul kivonultak a közgyűlés csütörtöki üléséről, a többi ellenzéki képviselő maradt a teremben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés