Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szerzői jogsértés után hűtlen kezelés a tömbkórházban?

| 2017. 09. 19. | 13:53:00
Az Együtt képviselője feljelentést tett.
Szerzői jogsértés után hűtlen kezelés a tömbkórházban?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szerzői jogok megsértése és hűtlen kezelés miatt feljelentést tett az ügyészségen Lövei Csaba, az Együtt városi elnöke, nyíregyházi önkormányzati képviselője, aki keddi sajtótájékoztatóján elmondta:

"már tavaszi sajtótájékoztatómon felvetettem, ha nem indít hivatalból eljárást a nyomzó hatóság, akkor én megteszem a feljelentést. Megígértem és megtettem." A politikus azt is elmondta: véleménye szerint alapos volt a feljelentés, mert az ügyészség elrendelte a nyomozást.

A képviselő sajtótájékoztatóján kitért arra, hogy a nyíregyházi Jósa András Tömbkórház-projekt tervezési munkáira 2009. május 11-én kötöttek szerződést közbeszerzési eljárás lefolytatását követően a Nyírterv-Plusz Kft.-vel. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat mint megrendelő szerződő fél

2010. január 13-án rendkívüli felmondással élve azonnali hatállyal megszüntette a kft.-vel a tervezési munkára kötött, 252 millió forint értékű szerződést, majd ugyanerre a tervezési munkára a Fatum Property Kft.-vel kötött szerződést bruttó 626 millió forint értékben.

Az új cég a Nyírterv-Plusz Kft. által korábban készített terveket használta fel és alakította tovább. Ebben az ügyben a Nyírterv-Plusz Kft. polgári pert indított. A Debreceni Ítélőtábla azóta jogerős ítéletében megállapította, hogy megsértették a Nyírterv-Plusz Kft. szerzői vagyoni jogát, az építész tervező vagyoni és személyhez fűződő szerzői jogát, valamint Bogár László személyhez fűződő szerzői jogát.

Drágábban?

Lövei szerint azonban felmerül a hűtlen kezelés gyanúja is. Ezt arra alapozza, hogy a Fatum Property Kft.-vel ugyanarra a munkára, amelyet a Nyírterv-Plusz Kft. 252 millió forintért vállalt, 626 millió forintért, azaz 374 millió forinttal többért (csaknem két és félszeres áron) kötöttek szerződést. A Nyírterv-Plusz Kft. kiválasztása közbeszerzési eljárásban történt, ők adták a legkedvezőbb ajánlatot. Ráadásul – a fentebb kifejtettek szerint – a Nyírterv-Plusz Kft. által készített terveket használták fel, dolgozták át, tehát alappal vélelmezhetően nincs arról szó, hogy azok a tervek nem lettek volna megfelelőek.

Vagyoni hátrány

A politikus véleménye: azzal, hogy az első szerződési összegtől jelentősen többet fizettek az új szerződés alapján ugyanazért a munkáért, kár érte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzatot (illetve az ügyben jogutódját, az Állami Egészségügyi Ellátó Központot). A 374 millió forintos különbözet alapján különösen nagy vagyoni hátrányt okozása merül fel a cselekménnyel kapcsolatban. A Debreceni Ítélőtábla által megítélt kártérítés, amelyet ki kell fizetni a Nyírterv-Plusz Kft. számára, ugyancsak vagyoni hátrányt jelent – tette hozzá.

Mi folyt 2009-10 táján a kórházban?” - kérdezte Lövei Csaba, hozzátéve: két volt kórházigazgató elítélése után most újabb bűnügyben nyomoznak. 

Megjegyezte azt is: a fenti időszakban egészen országgyűlési képviselővé választásáig Nyíregyháza jelenlegi polgármestere, az akkor még a megyeházán dolgozó dr. Kovács Ferenc a kórház felügyelő bizottsági elnöke volt.

Nyomozás folyik

A Szabolcsihír érdeklődésére dr. Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség sajtószóvivője közölte:
"A kérdésében szereplő ügyben a Nemzeti Adó-és Vámhivatal Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatósága 2017. június 9. napja óta folytat – egy magánszemély feljelentése alapján – nyomozást szerzői jogok különösen nagy vagyoni hátrányt okozó megsértésének bűntette gyanúja miatt. A nyomozás határidejét a Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség 2017. október 9. napjáig meghosszabbította." Hozzátette: az eddig elvégzett, a folyamatban lévő, illetve a tervezett nyomozati cselekményekről és azok eredményéről a nyomozás érdekeire tekintettel bővebb felvilágosítást nem adhat."

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés